Hirdetés
. Hirdetés

A Windows 7-ben már voksolhatunk a böngészőkre?

|

Az unió a Microsoft esetleges nyomásáról, illetve a tervezett böngésző-választásról érdeklődik titkos levelében.

Hirdetés

Tovább bonyolódik a január óta tartó uniós versenyfelügyeleti eljárás a Windowsokba beépített Internet Explorer miatt. A Bloomberg értesülései szerint ugyanis az Európai Bizottság egy titkos kérdőívet küldött a nagyobb számítógépgyártóknak, amelyekben a perről kérdezik a cégeket.

 

 

firefoxie.jpg


A hírügynökség információi szerint a brüsszeli testület egyrészt arról érdeklődik, hogy gyakorolt-e nyomást rájuk a Microsoft a tervezett eljárásban kialakítandó álláspontról. Másrészt a számítógépgyártók véleményére is kíváncsiak az unió tervezett böngésző-választó képernyő megvalósulásnak mikéntjéről. Többek között arra keresik a választ, hogy mely böngészők szerepeljenek az opciók között, s azok miként szerepeljenek a képernyőn.

Az unió elképzeléséről még nem sokat lehet tudni, ám különböző elképzelések már kiszivárogtak. Az egyik szerint például a képernyőn megjelenő böngészők készítői összeállíthatnak majd egy kétperces videót szoftverük tudásáról. Ha ez megvalósul, akkor talán a klipek készítői körülbelül olyan fontosak lehetnek majd, mint a böngészőt író programozók.

Márpedig ha az unió által elképzelt böngésző választó képernyő megvalósul, akkor az komoly csapást mérhet az Internet Explorer piaci részesedésére. Hiszen az alapértelmezetten beállított böngészőt használók hirtelen több programmal fognak találkozni. Az Internet Exploreren túl a Firefox, az Opera, a Chrome és talán a Safari részvétele borítékolható. S nem biztos, hogy a böngészők tényleges tudása fog dönteni. Vagyis például valaki a web-slice miatt teszi le a voksát az Internet Explorer 8 mellett, illetve a hamarosan megjelenő Firefox 3.5 JavaScript funkciója miatt dönt a rivális mellett. Elképzelhető így, hogy valaki azért válassza majd a Safari-t, mert az Apple szimpatikus neki az iPhone miatt, vagy hasonló okok miatt teszi le a voksát a Google Chrome-ja mellett.

Miközben még az sem tisztázott, hogy a rivális böngészők majd a Windowsok telepítő lemezein lesznek majd, vagy a választást követően internetről töltődnek le, illetve az OEM-es gépeknél ez majd miként valósul meg.

Egységfront az IE ellen

Mint ismert, a Bizottság január 18-án értesítette a redmondi szoftveróriást a versenyfelügyeleti eljárás megindításáról, ami óta húzódik az ügy. Az Unió álláspontja szerint ugyanis a Windows operációs rendszerek részét képező Internet Explorer torzítja a versenyt a böngészők piacán. Habár ezt a redmondi szoftveróriás már előzetesen és részlegesen igyekezte kezelni, mikor a Windows 7-ben már letilthatóvá tette a böngészőjét. Ez azonban érdemben nem hatotta meg a Bizottság képviselőit. Korábban például egy uniós hivatalnok úgy fogalmazott: "a deaktiváció lehetősége nem oldja meg a problémát."

 

 

 

bongeszo_piac_marc09.jpg


Álláspontjuk szerint ugyanis a Microsoftnak egy olyan operációs rendszer kell piacra dobnia, amely megadja a lehetőséget a fogyasztó számára, hogy "kiválassza, melyik rivális böngésző(ke)t akarja az Explorer helyett, vagy azon kívül telepíteni, illetve alapértelmezettnek beállítani".

Az Opera beadványához később a Google és a Mozilla Alapítvány is csatlakozott, így felállítva az egységfrontot a Windows beépített böngészőjével szemben.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.