Hirdetés
. Hirdetés

A Windows 8 éve lehet a Microsoftnál

|

Az idei év nem hozott sok újdonságot a Microsoft felhasználói számára. A céget sokan kritizálták a táblapiacról való "igazolatlan hiányzása", nehézkes cloud stratégiája és a Windows-mobilok rossz eladási mutatói miatt. Közben csendben döntögették a bevételi rekordokat; a szakértők szerint már 2012-re és a Windows 8 bevezetésére készültek.

Hirdetés

A Microsoft a kritikusok össztüze és a lanyha PC-eladások ellenére remekül teljesített: a 2011-es üzleti évet 69,9 milliárd dolláros rekordbevétellel zárták. A Windows a piaci nehézségek dacára még mindig masszív bevételeket termel, jól fogy az Xbox és az Xbox Kinect, és az Office, a SharePoint, az Exchange, a Lync, valamint a Windows Server licencek is kelendőek az üzleti felhasználók körében.

Újabb nyereséges évet zártak, ám - miután egyre népszerűbbé válnak a felhasználók saját eszközeire építkező vállalati rendszerek és a költségkímélő felhőmegoldások - előbb-utóbb lépniük kell, ha nem akarnak menthetetlenül lemaradni az asztali gépekről mobil eszközökre váltó consumer és vállalati piacon.

Nem véletlen, hogy egyre nagyobb erőforrásokat fektetnek a felhőszolgáltatások fejlesztésébe: az Office 365, a Dynamic CRM Online és a Windows Azure a cég „késői belépője" ellenére is biztató adaptációs mutatókat produkál. Mobilra is fejlesztenek: ezt mutatja, hogy rövidesen iPaden és iPhone-on is elérhetőek lesznek az olyan Office-alkalmazások, mint a OneNote vagy a Lync. Az elemzők szerint jó az irány; a cloud-szolgáltatások átsegíthetik a vállalatot az elkövetkező, minden bizonnyal komoly kihívásokat tartogató éveken.

Iparági megfigyelők szerint a 2012-es év legnagyobb feladata a Windows 8 piacra vezetése lesz a Microsoft számára. „Mindenképpen ki kell építeniük a hadállásaikat az iPaddel szemben" - vélekedett Wes Miller, a Directions on Microsoft elemzőcég alelnöke.

Miller szerint a Windows 8 már csak azért is kiemelten fontos a gyártó számára, mert az operációs rendszer sikere vagy bukása a cég többi termékének eladásaira is közvetlen hatással lehet. Az Office 2010 például minden elterjedtsége ellenére is könnyen áldozatává válhat a poszt-PC világ gyorsan változó trendjeinek. „Ha a Windows bukik, az Office is bukhat - hacsak nem hoznak ki közben egy iPad-kompatibilis verziót" - vélekedett Miller.

A Windows 8 2012 második felében debütál: egy kifejezetten ellenséges, kompetitív közegben kell majd megállnia a helyét. A hardverkínálat és az eszközöket körülvevő ökoszisztéma sokat változott a legutóbbi verzió, a 7-es 2009 októberi bemutatkozása óta: az Apple tavaly áprilisban dobta piacra az iPadet, és ezzel egy olyan új, erőteljes szegmenst teremtett, ami alapvetően formálhatja át a PC-piacot. Nem véletlen, hogy a Microsoft két fronton - az ARM-processzorokat pörgető tabletek és az x86-os Inteleket, AMD-ket használó hagyományos komputerek piacán - is szeretné bevetni az új operációs rendszert.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.