Hirdetés
. Hirdetés

A Windows 8 nem elég a PC-piac fellendítéséhez

|

Elemzők szerint a Microsoft új operációs rendszere jó hatással lehet a PC-eladásokra, de önmagában nem elég ahhoz, hogy fellendítse az egyre gyengébben teljesítő iparágat.

Hirdetés

A Microsoft szerdán hatalmas csinnadratta közepette mutatta be New Yorkban legújabb operációs rendszerét, a Windows 8-at. A gyártók nagy reményeket fűznek a rendszer megjelenéséhez, de szakértők szerint az új Windows önmagában még nem lesz elég a rosszul teljesítő PC-piac revitalizálásához.

„Sajnos nem valószínű, hogy a Windows 8 megjelenése megfordítaná a PC-piaci tendenciákat – mondta a Computerworld.com-nak Charles King, a Pund-IT elemzője. – Mindent figyelembe véve, az IT-értékesítések alakulása épp annyira függ a fogyasztói bizalomtól, mint a gyártók innovációs tevékenységétől.”

Steve Ballmer, a Microsoft CEO-ja a Windows 8 New York-i bemutatóján

Komoly nehézségekkel kell megküzdeniük

King szerint a gyártók csupán annyit tehetnek, hogy afféle „révészként” megpróbálják a nekik megfelelő irányba terelni a piacot – de önmagában egyetlen vállalat sem elég erős ahhoz, hogy döntő befolyással legyen a globális folyamatokra.

A PC-piac szereplőinek az elmúlt években komoly nehézségekkel kellett szembenézniük: a gazdasági fejlődés visszaesése mellett az olyan, a fogyasztók körében rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált termékek megjelenése is negatív hatással volt az eladásokra, mint amilyen az Apple iPadje.

Az elemzők szerint míg a vállalatok egy része kivárt, és a Windows 8 megjelenéséig elhalasztotta az újabb asztali gépek, laptopok beszerzését, más részük okostelefonokra és táblagépekre cserélte a hagyományos rendszereit.

Átmeneti fellendülés vagy tartós visszaesés?

Robert Enderle, az Enderle Group elemzője szerint, az üzletág teljesítmények, ha átmenetileg is de lökést adhat a Windows 8 megjelenését megelőzően felgyülemlett kereslet. „A nagy megjelenések előtt hagyományosan lelassul a piac – jelentette ki, hozzátéve, hogy a Microsoft új operációs rendszere „elég vonzó lehet a cégek számára. Alkalmas lehet arra, hogy megfordítsa a negatív trendet, de végeredményben minden a kereslet alakulásán múlik majd.”

Patrick Moorhead, a Moor Insights & Strategy elemzője már kevésbé optimista. Véleménye szerint a PC-piac „újjászületésének” legnagyobb akadálya a gazdasági helyzet és a tabletpiac szárnyalása. „A Windows 8 hozzájárulhat az eladások növekedéséhez, de arra nem lesz képes, hogy ellensúlyozza a pocsék gazdasági helyzetet” – összegezte a véleményét Moorhead.

King még ennél is tovább ment, szerinte nem elképzelhetetlen, hogy az új Windows megjelenése negatív hatással lesz a piaci tendenciák alakulására. „A Windows 8 annyira új és olyan radikálisan különbözik a Windows korábbi változataitól, hogy a kíváncsiság mellett akár a felhasználók idegenkedését is kiválthatja” – vélekedett.

Az elemző hangsúlyozta: egyes felmérések szerint az, hogy az új rendszer „az érintőképernyők használatát is lehetővé teszi nagyon népszerűvé teheti a legtöbb PC-felhasználó körében. Ebből pedig a Microsoft és az eszközgyártók húzhatnak hasznot.”

A viharvert PC-iparág korábban az ultrabookok megjelenésétől várta a piac újra-fellendítését. Hiába várták: az IHS iSuppli jelentése szerint az ultrabook-értékesítések a várnál lényegesen rosszabbul alakultak. Olyannyira, hogy az elemzőcég 22 millióról 10,3 millió darabra csökkentette a szegmens idei értékesítéseivel kapcsolatos előrejelzését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.