Hirdetés
. Hirdetés

Acrobat első kézből

|

Az Adobe Acrobat fejlesztőcsapat tagja a PDF technológiáról beszélt az Adobe MAX Europe 2007 konferencián.

Hirdetés

A szoftver.hu az Adobe Acrobat fejlesztőcsapat tagját, Lori DeFuriót a PDF technológiáról kérdezte Barcelonában, az Adobe MAX Europe 2007 konferencia idején. A beszélgetés során az Adobe Acrobat User Community közösségi oldal, a digitális aláírások és az Adobe Acrobat Connect rendszer is szóba került, valamint kiderült, hogy a magyar felhasználók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az Acrobat iránt.

? Mi a feladata az Adobe-nál?
? 11 éve kerültem az Adobe-hoz. Először a kereskedelmi osztályon dolgoztam mint rendszermérnök. Később aktívan részt vettem az Adobe Acrobat dokumentumkezelő szoftver fejlesztésében, és azóta is ezzel foglalkozom. Mint Acrobat Developer Evangelist, 5 éven keresztül számos előadást tartottam az Acrobatról szerte a világon. Újabban részt veszek az Adobe Acrobat User Community oldal szerkesztésében, ahol Lori's Corner néven önálló rovatom is van.

? Mit érdemes tudni az új közösségi oldalról?
? Fejlesztői és előadói munkám során gyakran szembesültem azzal, hogy az emberek nagy része nem ismeri az Acrobatot, vagy ha igen, kevéssé használja ki lehetőségeit. A legtipikusabb eset, amikor a felhasználó csak PDF-et generál egy Microsoft Word dokumentumból. Az Acrobat azonban ennél sokkal többet tud.
Ezért hoztuk létre a közösségi oldalt 2006-ban. Az Adobe által is támogatott portál célja megmutatni az Acrobat teljes funkcionalitását, és összefogni a szoftverrel, illetve a PDF technológiával foglalkozó szakembereket, fejlesztőket, felhasználókat. A User Community tippekkel, segédletekkel, videókkal és technikai támogatással várja a látogatókat.

? Mit javasol azoknak a magyar Acrobat felhasználóknak, akik nem ismerik behatóan az Acrobatot?
? Ahogy már említettem, az Acrobat jóval többet tud a Word-PDF konvertálásnál. A szoftver egyik legfontosabb funkciója az ellenőrzési-szemlézési lehetőség: a PDF formátumúvá alakított dokumentumot bárki megnyithatja az ingyenes Adobe Reader programmal, majd elláthatja javaslataival, észrevételeivel. A végfelhasználónak (megrendelő, ügyfél, partner stb.) tehát nincs szüksége az Acrobat szoftverre ahhoz, hogy megtekintse és véleményezze a PDF dokumentumot.
Szintén hasznos és egyre népszerűbb funkció az elektronikus űrlapok készítésének lehetősége. A PDF formátumú űrlapokat - szintén a Readerrel - bárki szabadon megnyithatja, kitöltheti, majd kinyomtathatja vagy elektronikus formában visszaküldheti. Az állami intézmények egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az elektronikus dokumentumkezelés iránt - néhány országban már be is vezették a PDF alapú ügyintézést, amelynek hatalmas előnye, hogy akár otthonról is elvégezhető.
Az Acrobat egy kiváló eszköz, amely megkönnyíti a mindennapi munkavégzést, legyen szó magánéletről vagy üzletről. Az Acrobat valóban univerzális: a szerkesztőségektől, kiadóktól, nyomdáktól kezdve a grafikai-, kreatív- és reklámstúdiókon keresztül az oktatási és állami intézményekben, pénzintézetekben egyaránt használható.

? Mi a helyzet a digitális aláírással? A PDF megváltoztathatja a papíralapú munkafolyamatokat?
? A digitális aláírás a 4-es verziótól része az Acrobatnak. Nehézséget jelent, hogy a szoftvernek több száz ország törvényi előírásainak kell megfelelnie. A digitális aláírást először az Adobe-n belül kezdtük használni és tesztelni. Mivel meg voltunk elégedve vele, kiterjesztettük, így ma már számos intézmény ezt használja. A hongkongi hivatalok például teljesen átálltak a PDF alapú dokumentumkezelésre, de az USA-ban és Európában is egyre több helyen használják a technológiát.

? Konkrétan mire használja az Acrobatot? Mi a kedvenc funkciója?
? Mindennap használom, a munkám során és otthon is. Általában dokumentumok, weboldalak, online számlák archiválására használom. Kedvenc funkcióm az ellenőrzési-szemlézési lehetőség, de az elektronikus űrlapokat is szívesen használom.

? 2007. november 14-én, délután 3 órakor előadást tart az Acrobatról a magyar felhasználóknak. Milyen témákat fog érinteni?
? Nagy örömömre szolgál, hogy a magyar felhasználók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az Acrobat iránt. Az előadást online formában, böngészőn keresztül lehet majd figyelemmel kísérni. Sok olyan izgalmas funkcióról, lehetőségről fogok beszélni, amelyek tapasztalatom szerint sokak számára ismeretlenek, mégis rendkívül hasznosak. A fentiek fényében biztosan szó lesz az elektronikus űrlapokról és a biztonságos PDF dokumentumról is.

? Ha már szóba került a Connect: hogyan köthető az Acrobat és a PDF a Connecthez?
? Az Adobe Acrobat Connect névre keresztelte a Macromedia korábban Breeze névre hallgató e-learning és e-konferencia rendszerét. Bár a Connect egyelőre nem támogatja a PDF technológiát, hamarosan ezt a lehetőséget is beépítik a megoldásba. Miért Acrobat? Ahogy már említettem, az Acrobat az egyszerű, biztonságos kommunikáció eszköze, és tulajdonképpen a Connect is az.

? Lehetséges, hogy a Connect valamikor majd az Acrobat része lesz?
? Erről még nem mondhatok semmi biztosat, de nincs kizárva.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.