Hirdetés
. Hirdetés

Adatbázis a felhőből

|

Interjú Reményi Csabával, az Oracle Hungary ügyvezető igazgatójával.

Hirdetés

Kétévente megduplázódik a szervezetek által kezelt adattömeg, ugrásszerűen nő a tranzakciós adatok mennyisége, és mind sürgetőbb igényként lép fel az üzleti döntéseket megalapozó adatelemzés.

Hirdetés

Ebben a környezetben felértékelődik az adatbázisok szerepe. A több analitikus és tranzakciós rendszert használó szervezetek számára ígéretes lehetőség, hogy mindezen alkalmazások éles üzemű, fejlesztői, teszt- és tartalékkörnyezetének működtetését egységes és szabványos felhőplatformon bevezetett adatbázis-szolgáltatással (database-as-a-service) oldják meg – mutatott rá az Oracle. A szállító tapasztalatai szerint DBaaS-megoldásokkal a szervezetek 50 százalékkal csökkenthetik a működési költségeket, tízszeresére gyorsíthatják az új adatbázisok beüzemelését, és 99,95 százalék fölé emelhetik a rendelkezésre állást.

Computerworld: Ezek a számok mérettől függetlenül valamennyi szervezet figyelmét joggal felkelthetik – a kisebb szervezetek és intézmények azonban aligha rendelkeznek egy magánfelhő-környezet kiépítéséhez és működtetéséhez szükséges erőforrásokkal. A magyar piacon a magán-, a nyilvános vagy a hibridfelhőben működő DBaaS-szolgáltatásokban lát az Oracle nagyobb lehetőséget?
Reményi Csaba: Kétségtelen, hogy egy szervezet több lépésen keresztül jut el a felhőszolgáltatások kiterjedt használatáig. A lakosság körében a felhasználói kultúra rendkívül gyorsan és látványos módon fejlődött tovább, ma már mindannyian kézenfekvő módon használjuk a felhőszolgáltatásokat. A vállalatok és intézmények, ha lassabban is, de Magyarországon is el fognak jutni erre a szintre, téved, aki azt hiszi, hogy ez a nagy horderejű változás a szervezeteket el fogja kerülni. A hazai közép- és nagyvállalatok kivétel nélkül konszolidálják és virtualizálják adatközpontjaikat. Ezek a projektek a felhő előszobájának tekinthetők, ezért célszerű, ha az informatikai és üzleti vezetők már most felkészülnek a továbblépésre.

 

Mi azzal segítünk, hogy a felhőkörnyezetek mindhárom típusához kínálunk olyan termékeket, infrastruktúrát és alkalmazásokat, valamint szolgáltatásokat, amelyek zökkenőmentes átjárást nyitnak a magán- és a nyilvános felhők között, ezáltal hibrid környezetek kialakítását és működtetését teszik lehetővé.

Tavaly ősszel jelentettük be az Oracle Database 12c verzióját, amely társbérlős (multi-tenant) képességeivel támogatja a beilleszthető (pluggable) adatbázisok biztonságosan elkülönített használatát. Az új verzió az Oracle Exadata Database Machine és Oracle SuperCluster technológiára épülő, előre integrált rendszereinken átfogó, azonnal használatba vehető DBaaS-megoldást kínál, eleve együttműködésre tervezett szoftver- és hardverelemekkel, valamint szolgáltatásokkal. A DBaaS-adatbázisok gyors rendszerbe állítását és teljes életciklusának kezelését az Oracle Enterprise Manager 12c felügyeleti megoldással támogatjuk.

CW: Nem is olyan régen még gyakran hallottuk, hogy a nagyszámú írási-olvasási műveletet végrehajtó, tranzakciós – például az Oracle által is szállított vállalatirányítási – rendszereket nem érdemes felhőbe vinni, mert teljesítményük látja kárát. Az adatbázisok új nemzedéke elsöpörte ezt a tabut?
RCS: A HOUG 2014 konferencián többek között Florin Guma, a Salzburgi Egyetem informatikai igazgatója is előadást fog tartani az Oracle integrált rendszereivel szerzett tapasztalatairól. A felsőoktatási intézmény az Oracle Exadata Database Machine bevezetésével alakította át adatközpontját, mely egységes platformon biztosít szolgáltatásokat minden adatbázis-alapú alkalmazáshoz, míg a BI infrastruktúrát az Oracle Exalogic rendszerrel korszerűsítette.

Ebben az elasztikus, az erőforrások dinamikus átcsoportosítását lehetővé tevő felhőkörnyezetben a rendszerek – közöttük a hallgatók által is használt tanulmányi rendszer – teljesítménye megháromszorozódott, míg energiafogyasztásuk több mint 60 százalékkal csökkent. A Salzburgi Egyetem ezért felhívással fordult a többi, osztrák felsőoktatási intézményhez, amelyben adatközpont-szolgáltatásokat ajánlott számukra. Ez az esettanulmány is alátámasztja, hogy a nagy tranzakciószámot kezelő rendszerek milyen teljesítmény- és hatékonyságnövekedés mellett vihetők a felhőbe.

CW: Felhasználói oldalon milyen szakmai kompetenciák szükségesek a DBaaS és más felhőszolgáltatások bevezetéséhez és működtetéséhez?
RCS: Technológiák vonatkozásában ehhez a legtöbb szervezetnél ma is adottak a kompetenciák. Szükség lesz azonban egy olyan, nagyvállalati rendszertervező szakemberre, aki az üzlet nyelvét is jól beszéli, képes annak a fejével gondolkodni. Enterprise architect alatt mostanáig mást, szigorúan technológiai fókuszú szerepkört értettünk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.