Hirdetés
. Hirdetés

Adobe Acrobat 8 Professional, magyarul is

|

A korábbiaknál egyszerűbben készíthetünk új PDF-dokumentumokat az Acrobat új verziójával

Hirdetés

r a telepítéskor nagyon jól megfigyelhető, hogy az Adobe Acrobat 8 Professional esetében a hangsúly elsősorban a PDF-állományok szerkesztésén-kezelésén van, nem pedig ezek létrehozásán. A teljes PDF Maker „csomag”, amellyel Word-, Excel-, PowerPoint-, Outlook-, Visio-, Project-, Publisher-, AutoCAD- és Lotus Notes-alkalmazásokból közvetlenül készíthetünk PDF-állományokat (belső hivatkozásokkal, csatolásokkal, rétegekkel stb.), mindössze 68 megabájtot foglal el, szemben az Acrobat Professional szerkesztőjének 787 megabájtjával. Ha ehhez még hozzátesszük az elektronikus kérdőívek szakértőjének, a LiveCycle Designernek a 229 megáját, máris 1 gigabájttal kevesebb üres helyünk marad a merevlemezen.

 

A program elindítása után máris az új Acrobat egyik – főleg a programmal ismerkedők számára – hasznos újdonságával találjuk szembe magunkat: a Getting Started névre keresztelt ablakkal. Ez segít a program legfontosabb funkcióinak gyors elérésében, miközben bemutatja, elmagyarázza azok működését, a fontos részletekhez pedig azonnal odalapoz a súgó megfelelő oldalára. A nyolc fő témakört nyolc különböző háttérszín is jelöli. A készítők következetességét jelzi, hogy mind a témakörök, mind a színek magában a programban is visszaköszönnek, többek között a fő eszközsoron.

 

 

acrobat8.jpg

 

 

Ha bezárjuk a Getting Started ablakot, vagy végigmegyünk egy munkameneten, megérkezünk magához az Acrobat Professionalhez, amelynek felhasználói felülete szintén jelentős változáson esett át az elmúlt másfél évben: letisztultabb, színesebb, látványosabb lett, tucatnyi eszközsávján (amelyek nem egyszerűen megjelennek, hanem előtűnnek) ki- vagy bekapcsolhatjuk a több mint száz gombot.

 

A PDF-állományok létrehozásában két fontos újdonsággal rukkol ki az Acrobat 8. Az egyik az úgynevezett PDF-csomag: összefüggő PDF-állományainkat (amelyek akár elektronikus kérdőívek is lehetnek), valamint a hozzájuk kapcsolódó egyéb fájlokat gyűjthetjük egyetlen állományba. Becsomagolás után az állományok megőrzik egyedi biztonsági beállításaikat (amennyiben rendelkeznek ilyenekkel), ugyanakkor sokkal egyszerűbben tudjuk ezeket a csomagokat tárolni, szerkeszteni, megjegyzésekkel ellátni, keresni bennük stb. Ez utóbbit egyébként főleg hosszabb dokumentumok és/vagy nagyobb csomagok esetében lényegesen felgyorsíthatjuk az úgynevezett beágyazott indexekkel.

 

 

acrobat8_package.jpg

 

 

A másik újdonságban az a legfurcsább, hogy eddig kellett várnunk rá. Az Acrobat korábbi verzióival ugyanis nem lehetett üres PDF-dokumentumot létrehozni – erre a funkcióra több mint 13 évet várhattunk!

 

Az Adobe-nál is felismerték: hiába kiváló eszköz az elektronikus kérdőívek „programozására” a LiveCycle Designer, a kérdőívek rajzolására kissé kényelmetlen. Ezért készítettek egy bevitelimező-felismerő eszközt, amely több-kevesebb sikerrel megtalálja azokat a helyeket a tetszőleges alkalmazással létrehozott, majd PDF-fé alakított kérdőíveken, ahová számokat, szövegeket lehet bevinni.

 

Meglepő módon próbáink során az Acrobat 8 Professional sokkal jobb hatásfokkal ismerte fel a betűket a szkennelt képeken, mint a mezőket a kérdőíveken. Jó minőségű nyersanyagok esetében még a magyar szövegekkel és az ékezetes betűkkel is nagyon jól elboldogult, bár az „ő”-k és „ű”-k zavarba tudták hozni az OCR-modult. Reméljük, ez az „fejlesztés” a cikkünk írásakor bejelentett magyar változatban már nem lesz benne.

 

 

Adatok

  • PDF-dokumentumok és csomagok létrehozása, szerkesztése, egyesítése, ellátása megjegyzésekkel, katalogizálása stb.
  • PDF-állományok ellenőrzése, optimalizálása, engedélyeinek és védelmének beállítása
  • PDF és HTML kérdőívek készítése
  • PDF-állományok konvertálása Word, HTML, XML, TIFF stb. formátumokba
  • Online megbeszélések, bemutatók és videokonferenciák lebonyolítása (Adobe Acrobat Connect) – egyelőre csak Észak-Amerikában

 

Értékelés

Előny: helytakarékosabb felület, Getting Started ablak, PDF-csomagok kezelése, javított OCR

Hátrány: nagyon drága, sok helyet foglal, kötelező aktiválni, a Word-export még mindig használhatatlan

Teljesítmény: 94

Szolgáltatás: 98

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.