Hirdetés
. Hirdetés

Akár a Ferrari

|

Az IT-világ Ferrarijának is nevezhető egy magyar fejlesztésű, a 100 Gbit/s-os tartományban működő hálózatvizsgáló eszköz. A fejlesztő az AITIA és a Debreceni Egyetem konzorciuma.

Hirdetés

A mainál sokkal gyorsabb internet alapjait teremti meg a C-GEP nagy sebességű, programozható hálózati platform, amely akár 100 Gbit/s sebességű hálózati kapcsolatok vizsgálatát is lehetővé teszi. A teljes mértékben hazai fejlesztésű, magyar gyártmányú eszköz 100 Gbit/s kapcsolatokon képes veszteségmentes hálózatmonitorozást, többszintű protokollszűrést, valamint atomórával támogatott időpecsételést nyújtani; ez jelenleg egyedülálló a világon.

Az AITIA International Zrt.-nek és a Debreceni Egyetemnek sokéves tapasztalata van a hálózatok monitorozásában és a forgalmi adatok analízisében. Konzorciumuk ezt a tapasztalatot kihasználva hozta létre a C-GEP hálózati platformot, valamint ehhez több alkalmazást, amelyek megvalósításához a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Piacorientált kutatás-fejlesztési pályázat (GOP 2011.1.1.1 – "C-GEP: C-Board Gigabit Ethernet Platform" elnevezésű K+F projekt) keretében nyertek támogatást. A 2012 júliusában indult projekt rövidesen lezárul.

A világszerte rohamosan növekvő internetes hálózati forgalom kezelésére a hálózati szolgáltatók mind nagyobb sebességű berendezéseket használnak. A megnövekedett forgalmi igények kielégítésére már 100 Gbit/s Ethernet technológiát alkalmaznak – utóbbi a ma leggyorsabb otthoni kapcsolatok mintegy ezerszeresét jelenti. 100 Gbit/s sebességen egyetlen optikai kapcsolaton, egy időben akár 10 millió telefonbeszélgetést vagy 3 millió zenecsatornát lehetne átvinni. Valójában ilyen sok beszéd- vagy zenecsatorna átvitelére egy vonalon a gyakorlatban nincs szükség, viszont a rohamosan növekvő internetes adat- és videoforgalom indokolttá teszi az ilyen nagy átviteli kapacitást.

A zavartalan működés érdekében a vonalak forgalmi viszonyait és a szolgáltatás minőségét minden szolgáltató folyamatosan vizsgálja. Ezeken a nagy sebességeken a hálózatmonitorozás csak a legkorszerűbb technológiával valósítható meg.

A C-GEP fejlesztői platform "agya" egy nagy teljesítményű, közel 1200 lábú, célfeladatokra programozható chip, amely egymaga több mint 250 ezer logikai cellát tartalmaz, és egy időben akár 40 ezer jelprocesszor feladatát is ellátja. Az alkalmazott csúcstechnológiának köszönhetően a 100 Gbit/s sebességű forgalmat is veszteségmentesen kezeli. Tulajdonképpen egy általános mérő és vizsgáló platform, amely a forgalmi adatok valósidejű feldolgozása mellett folyamatos hálózatfelügyeleti feladatokra is használható. Lehetővé teszi, hogy a nagy sebességű kapcsolatokon a másodperc százmilliomod része alatt érkező több tucatnyi üzenet beérkezését is külön-külön, pontosan regisztrálja.

A fentieken túlmenően a BME Mobil Innovációs Központjában kidolgozott alkalmazás lehetővé teszi a rosszindulatú forgalmazás (vírusok, adathalász alkalmazások stb.) felismerését is. Ezeket a vizsgálatokat azért érdemes a mobilhálózatok nagy sebességű kapcsolatain végezni, mert a feldolgozási teljesítményben korlátozott okostelefonoktól nem lehet elvárni, hogy még bonyolult vírusvédelmi és támadáselhárítási teszteket is futtassanak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.