Hirdetés
. Hirdetés

Akik mozgásban tartják a világhálót

|

Az amerikai PC World saját listája mindazok összegyűjtésére tesz kísérletet, akiknek a neve egyet jelent a webbel.

Hirdetés

Christopher Null, az amerikai PC World szerzője szerint az online tartalmakat futószalagon előállító internethasználók, a közösségi és videofeltöltő oldalak felhasználói valóban elvitathatatlan érdemekkel bírnak. A világháló jelenlegi arculatának kialakításáért mégis sokkal nagyobb részben felelősek azok a bloggerek, agytrösztök és üzletemberek, akik a YouTube-hoz és a MySpace-hez hasonló szolgáltatásokat megálmodták, létre hozták és működtetik. Nélkülük az internet nem lenne más, mint a spamoldalak és egyéb online hulladékok lerakóhelye.

 

A PC World összeállítása 50 (a megosztott helyezések miatt összesen 62) embert válogatott ki a sokszáz szóba jöhető jelölt közül, és kísérletet tett azok tevékenységének bemutatására. Null megnyugtat mindenkit, aki nem találja saját magát a toplistán: jövőre újragondolják a helyezések sorrendjét, így az illetőnek semmi más dolga nincs, minthogy némi látogatottságot generáljon a honlapján. Lássuk, kikből áll az illusztris társaság! A Computerworldön most az első 5 helyezettet mutatjuk be.

 

pcw05.jpg

5. Jimmy Wales
a Wikipédia alapítója

 

Számtalan internetező a Wikipédiánál kezdi, és ott is fejezi be a legtöbb keresését, a felhasználók által feltöltött és frissített tartalom pedig - a Nature magazin szerint -pontosságát tekintve már-már az Encyclopaedia Britannicával vetekszik. Annyi biztos, hogy 2004 óta az online enciklopédia már több mint 100 alkalommal szolgált bírósági döntések alapjául az Egyesült Államokban. Mindez persze a spammereket is a Wikipédiára csalogatja, legutóbb egy egész országot kényszerültekideiglenesen kitiltani a szócikkek szerkesztéséből. Az enciklopédiában legújabban megszűnt a beszúrt linkek a céloldalak keresőoptimalizációjára való felhasználhatósága, és a Wiki egyre stabilabban produkál előkelő helyezést a keresők találatai között. Wales számára pedig lehet, hogy mindez csak a kezdet: nemrég indult elsaját WikiSeek keresője, mely csak az enciklopédiában is szereplő oldalak között válogat.

 

pcw04.jpg

4. Mike Morhaime
a Blizzard Entertainment elnöke

 

Az online játékok világában ott a World of Warcraft, majd hosszú szünet után következik az összes többi. A Blizzardnak mára 8 millió játékosa van világszerte, akik évi 1,5 milliárd dollárt hoznak a vállalatnak - Morhaime tehát az az ember, aki 8 millió előfizetőnek teríti az újabb és újabb virtuális csecsebecséket. Az online WoW szerepjátékra alapozva a való világban működő üzleti vállalkozások egész sora épült fel, a Second Life-fal ellentétben azonban ezeket az üzleteket nem kíséri osztatlan lelkesedés. A Blizzard persze már megfenyegette a lusta játékosokat, akik komoly pénzekért bérelnek fel embereket, hogy azok órabérben játsszanak helyettük. Amíg azonban az előfizetői díjat is rendesen fizetik, kétséges, hogy a Blizzard valaha is saját kezébe veszi-e a Blade of Eternal Justice-t.

 

A folytatáshoz kattintson ide >> Computerworld Online
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.