Hirdetés
. Hirdetés

Alcatel-Lucent: több mint 300 megabit réz alapon

|

Az optikai összeköttetésre váró ügyfelek előtt is kinyílhat a csúcssebességű internet lehetősége az Alcatel-Lucent szerint.

Hirdetés

Szerdai bejelentése szerint az Alcatel-Lucent sikeresen valósított meg 300 megabites összeköttetést két réz vonalon. Egyelőre csak laboratóriumi körülmények között sikerült megvalósítani ezt az átviteli sebességet, így a piaci termékek és a rá alapuló szolgáltatások jövő évig bizonyosan nem tűnnek fel.

A céghez tartozó Bell Labs kutatói demonstrálták a 300 megabites összeköttetést, 400 méteres távolságon módosított VDSL2 (Very high bitrate Digital Subscriber Line) technológiával. Stefan Vanhastel, az Alcatel-Lucent Wireline Networks termékmarketing igazgatója elmondta, hogy nagyobb, ezer méteres távolságon is képesek elérni számottevő, 100 megabites sebességet.

A VDSL2 magában csak 100 megabitre képes 400 méteres távolságon, a háromszoros teljesítményhez több kiegészítő technikát vetettek be. Két érpárat használnak kapásból (bonding), emellett egy virtuális harmadik vonalat vezettek be Phantom Mode néven, mely a két fizikai vonalat kombinálva további adatokat forgalmazhat.

A két vonal és a fantom vonal használatakor felmerül az áthallás (cross talk) problémája, ez a fajta elektromos zaj lerontja a jel minőségét így csökkenti a sávszélességet. 300 megabit helyett először csak 200-at kaptak, a továbblépéshez a vektorizációs technikát vetették be, mely egy aktív zajcsökkentéssel ellátott fejhallgatóhoz hasonlóan állandóan figyeli a réz kábelen tapasztalható zajt és egy ellen-jellel kioltja azt.

?Ez egy igen komplex technológia, mely megköveteli gigabájtos nagyságrendű jel adatmennyiség elemzését a zajsablonok összeállításához" - mondta Vanhastel.

A VDSL2 vektorizált zajszűréssel kombinált változata jelenleg még szabványosítás alatt áll (ITU), április végéig valószínűleg elfogadásra kerül. Az Ericsson szerint - aki szintén érdekelt az ilyen termékekben - legkésőbb júliusra zárul le a folyamat. Kereskedelmi forgalomba 2011-re kerülhetnek kapcsolódó termékek.

A technológia kettőnél több érpárral még nagyobb, akár 1-2 gigabites sebességet is elérhetővé tenne, de a cég szándékosan olyan érték bejelentésénél maradt, mely a realitásokhoz igazodik. A két érpáron megvalósított vektoros szűréssel módosított VDSL2 azoknak szolgálhat extrém sávszélességű összeköttetésül, akik a telefonközpont közelében laknak és az optikai hálózat bevezetésére még akár éveket várniuk kell.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.