Hirdetés
. Hirdetés

AMD Fusion alapú HP netbook LTE-vel és több erővel

|

Nemrég olyan netbookot jelentett be a HP, ami képességeiben inkább notebook és csatlakozhatunk vele az új generációs LTE mobilhálózatokra is. Egyes részletek egyelőre tisztázatlanok.

Hirdetés

A viszonylag könnyű, 1,4 kilogrammos készülék 11,6 hüvelykes kijelzővel rendelkezik és az AMD új Fusion lapkájára épül, amely egyben tartalmazza a CPU-t és a grafikus processzort (GPU). A bejelentés ugyanakkor látott világot, mint amikor az AMD bejelentette a Fusion lapkák piacra dobását, a Pavilion DM1 tehát az első fecskék egyike lesz - legalábbis Amerikában.

Az AMD Fusion tervezői hasonló elven igyekeztek növelni a rendszer teljesítményét, mint az Intel munkatársai a Sandy Bridge processzorokban: egy lapkára vonták össze a hagyományos CPU-t, a grafikus vezérlőt és a memóriavezérlőt. Ennek folytán az erőforrások jobban beoszthatók, kisebb a fogyasztás és az integrált grafikus mag sok esetben feleslegessé teszi dedikált grafikus kártya alkalmazását. Az AMD Fusion lehetővé teszi Full HD (1080p) felbontású videók lejátszását, ami ebben a netbook méretkategóriában eddig nem volt éppen általános. (Eddig is rendelkezett a HP Full HD lejátszásra képes netbookkal, csak éppen az külön dekóder áramköröket használt, így jobban igénybe vette az akkumulátort.) A beépített kijelzőn persze csak a 720p felbontású anyagok jelennek meg teljes részletességben, de külső monitorral, tévével már a teljes felbontást élvezhetjük.

AMD Fusion alapokból merít a HP Pavilion DM1 is, amely legfeljebb 10,5 órás üzemidőre képes SSD meghajtóval és 9,5 órára merevlemezzel felszerelve. Persze az akkumulátort fokozatosan meríti a folyamatos HD videolejátszás, de irodai feladatok esetében akár egy egész munkanapot is végigküzdhetünk konnektor és tápegység nélkül. A merevlemezes változattal legfeljebb 750 GB kapacitásig mehetünk el, az alapkiépítésben 2 GB-os memória 5 GB-ig bővíthető. Normál felbontású webkamerát építettek a keretbe, a szokásos VGA csatlakozás mellett HDMI 1.3c kimenettel is dicsekedhet a DM1. 3 USB port és 5 az egyben kártyaolvasó szolgáltatja a nagyobb kényelmet. Alapkiépítésben jár a 802.11n-es Wi-Fi, ám a Bluetooth és a külső optikai meghajtó opcionális. Nem maradhat el a gyártó esetében szokásos Windows 7 sem, de ezúttal nem a netbookokhoz tervezett Starter, hanem a Home Premium kiadást találjuk a merevlemezre telepítve.

A kis méretű laptop alkalmas lesz LTE mobilhálózati csatlakozásra is, amely jóval nagyobb sávszélességet biztosít, mint a jelenleg elterjedt 3G technológia. A HP webshop leírása szerint ehhez opcionális Qualcomm Gobi 2 adapterre is szükségünk lesz és szerződést is kell kötnünk egy tetszőleges szolgáltatóval - megjegyzendő, hogy így természetesen sok más noteszgép mobil internet csatlakoztatása is megoldható.

A HP nem árulta el, hogy melyik szolgáltatóval lép szövetségre az LTE használat jegyében, illetve hogy mobil szolgáltatóknál rendelhető lesz e a DM1. Azért nem nehéz tippelni, hiszen a Verizon Wireless december elején indította LTE hálózatát. Ez 38 városra terjed ki az USA területén belül. A napokban várható, hogy a HP további, részletesebb információkkal szolgál az együttműködést illetően.

A Pavilion DM1 január 9-től lesz megrendelhető világszerte. Induló ára - extrák, például a modem nélkül - 449 USD.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.