Hirdetés
. Hirdetés

Amit a botokról tudni kell

|

A botok olyan virtuális asszisztensek, amelyek képesek kérdések megválaszolására, és segítséget nyújtanka problémák megoldásában emberi közreműködés nélkül.

Hirdetés

A botok megtalálhatók például a népszerű üzenetküldő alkalmazásokban, a Facebook Messengerben és a Skype-ban, továbbá használhatók repülőjegyek és szállodaszobák foglalására, ételrendelésre és sok minden egyébre is. A bot szó egyébként több dolgot is jelenthet. A gamerek egy játék mesterséges intelligencia alapú karaktereiként találkozhatnak velük, míg a bothálózatok olyan feltört számítógépek csoportját jelentik, amelyeket a kiberbűnözők használnak különféle csalási műveletekhez, például spamküldésre vagy szolgáltatásbénító támadások végrehajtására. Jelen megközelítésben a botok olyan virtuális asszisztensek, mint például az Alexa, a Siri és a Cortana, de nem beszéddel, hanem szövegesen kommunikálnak.

Hirdetés

A botok nem új szereplők a kibervilágban, az 1966-ban megjelent Eliza nevű bot már akkoriban nagy népszerűségre tett szert. Ez a program egy pszichoterapeutát szimulált, szöveg begépelésével lehetett beszélni hozzá, Eliza pedig szakértő kérdésekkel igyekezett javítani a páciens lelkiállapotán. A Turing teszten - amelynek keretében embereknek kell megállapítaniuk, hogy a képernyőn megjelenő válaszok embertől vagy géptől származnak - a legtöbb esetben megbukott. Aztán 2014-ben az egy 13 éves ukrán fiút szimuláló Eugene Goostman program állítólag átment a teszten, bár ezt néhányan vitatják.

A modern botok annyiban hasonlítanak Elizához és Eugene Goostmanhoz, hogy gépeléssel chatelhetünk velük, és kérdéseinkre intelligens válaszokat adnak. Bár rengeteg chatbot létezik, ezen eszközök következő generációja egyre inkább személyi asszisztensként fog funkcionálni, és olyan feladatokat bízhatunk majd rájuk, mint az ételrendelés vagy a repülőjegy-foglalás. Meghaladják a Siri és a Google Now képességeit, de sok tekintetben hasonlítanak azokra. Alapjában véve mindkét szolgáltatás intelligens, azonban fényévekre van a Vasember-féle Jarvis képességeitől.

A Microsoft a tavalyi Build konferencián rengeteget beszélt a botokról, arról, hogy miképpen könnyíthetik meg az életünket. Egy demonstráció keretében pizzát rendeltek, kiderült, hogy sokkal egyszerűbb egy boton keresztül leadni a rendelést, mint elindítani egy appot, navigálni a menürendszerében, és kiválasztani a megfelelő lehetőségeket.

A botok esetében természetes nyelvet használhatunk, ez az egyik oka annak, hogy sokan a Sirit vagy a Cortanát használják az időjárás-előrejelzések megtekintésére, emlékeztetők készítésére, levélküldésre. A botok új generációja várhatóan főként szövegalapú lesz, ugyanis sok helyzetben a szöveges chatelés a preferált kommunikációs mód a beszéddel szemben. Ha metrón utazunk vagy az irodában az íróasztalunknál ülünk, nem igazán javallott egy mikrofonba beszélve közölni a kívánságainkat.

Az emberek manapság rengeteg időt töltenek üzenetküldő programokkal, amelyekben megtalálhatók az új típusú botok. A Microsoft botokkal látta el a Skype-ot, a csapatmunkát segítő Slackkel való első interakciónk pedig a Slackbottal történik, amely megtanít minket az alkalmazás használatára.

Ahogy azonban tökéletesednek a botok képességei, úgy fogjuk majd egyre kevesebbet használni az appokat. Jelenleg több alkalmazást is futtatnunk kell például egy hétvégi program megszervezéséhez. Hasonlóan ahhoz, mint amikor személyesen akarunk megvásárolni valamit (például egy noteszgépet) egy környéken lévő üzletben: először meglátogatjuk a szóba jöhető gyártók weboldalát, keresgélünk a termékek között, ellenőrizzük, hogy mely áruházban van raktáron a kiszemelt termék, végül a Google Térképen utánanézünk, hogy miképpen juthatunk el autóval a a legközelebbi üzlethez.

A botok mindezt meg fogják tudni csinálni helyettünk, nem kell majd keresgélnünk a weben, nem kell appokat elindítanunk. Akik intelligenssé tették otthonukat, jó hasznát vehetik majd a botoknak. Jelenleg különféle alkalmazásokat kell használniuk a különféle műveletek elvégzéséhez, a fűtés szabályozásához, a világítás bekapcsolásához, a zenehallgatáshoz. A jövőben elvégeztethetik egy bottal mindezeket.

Az Apple nagy valószínűséggel keményen dolgozik azon, hogy a Sirit képessé tegye a fentiek elvégzésére, mivel a személyi digitális asszisztens megjelenése óta nem sokat fejlődött. Az elkövetkező hónapokban számíthatunk arra, hogy a szeméyi asszisztens képességű botok megjelennek a nagyobb üzenetküldő alkalmazásokban, és egy pillanat alatt rendelhetünk majd vezlük pizzát ebédidőben. És bár még sokáig messze lesznek a Vasember című filmben látott Jarvis képességeitől, folyamatos fejlődésnek néznek elébe, hogy minden korábbinál jobban megkönnyítsék az életünket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.