Hirdetés
. Hirdetés

Androidoknak veszélyes terep a Facebook

|

Az Android alapú készülékek könnyen megfertőződhetnek a közösségi oldalon keresztül.

Hirdetés

Korábban a BitDefender kutatói arra hívták fel a figyelmet, hogy a mobil készülékekre - különösen az Android alapú eszközökre - egyre több veszély leselkedik a Facebookon keresztül. Ennek leginkább az az oka, hogy a vírusok terjesztői a platformfüggetlen módon működő kártékony kódjaikat mind gyakrabban igyekeznek a Facebook felhasználásával eljuttatni a számítógépekre, illetve a különféle hordozható készülékekre. A BitDefender - Androidot veszélyeztető fenyegetettségekkel kapcsolatos - aggodalmait a Sophos is megalapozottnak találta.

 

 



Graham Cluley, a Sophos biztonsági szakértője szerint a Facebook egyértelműen egyre komolyabb veszélyeket rejt az okostelefonok számára is. "Az iPhone kontrolláltabb környezetben működik, és a BlackBerry biztonsági modellje is erős. Mivel azonban az Android jóval nyitottabb szemléletet képvisel, ezért ez a platform a fenyegetettségekkel szemben is érzékenyebb" - vélekedett a szakember. Cluley úgy látja, hogy az Android vállalati felhasználók körében megfigyelhető népszerűségnövekedése megköveteli, hogy az IT-biztonságért felelős csoportok nagyon tudatosan végezzék a dolgukat a mobil eszközök kapcsán is.

A Sophos rávilágított arra, hogy egyes kártékony programok Facebook üzenetek révén is rákerülhetnek a telefonokra. Ezek az üzenetek általában spammerektől származnak, és nagyon megtévesztőek lehetnek. Cluley szerint nem kérdés, hogy a kéretlen üzenetek jelenlétével továbbra is számolni kell, ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a spammerek motivációja és módszerei folyamatosan változnak, hiszen a számítógépes bűnözők mind nagyobb haszonra igyekeznek szert tenni.

A BitDefender egy érdekes felmérésre figyelt fel, amely a Google statisztikáin alapul. E felmérés során egy olyan üzenet életútját követték végig a szakértők, amely a Facebookon terjedt, és egy kártékony weboldalra mutató linket tartalmazott. Az üzenet arról szólt, hogy egy lányt eltanácsoltak az iskolájából. Az ezzel kapcsolatos rövid történet annyira felkeltette a felhasználók érdeklődését, hogy több mint 28 ezren kattintottak a szövegben szereplő linkre. 24 százalékuk mobil készülék segítségével kereste fel a hivatkozáshoz tartozó webhelyet. A biztonsági cég szerint, akik rákattintottak a linkre, azok PC-jére, illetve okostelefonjára egy féreg került, amely a későbbiekben reklámokat jelenített meg. Mihelyt fény derült a károkozásra az illetékes biztonsági szakemberek megtették a szükséges lépéseket.

A BitDefender úgy látja, hogy a Facebookon terjedő, és a mobil készülékek megfertőzésére is alkalmas kártékony kódokkal kapcsolatban az a legnagyobb probléma, hogy nemcsak a felhasználók, hanem sokszor még a biztonsági kutatók sem gondolnak arra, hogy a közösségépítőn milyen fenyegetettségek leselkednek. Ezért nagy szükség van a biztonságtudatosság fokozására, és természetesen a különböző mobil platformokkal kompatibilis védelmi alkalmazások fejlesztésére, megerősítésére, használatára.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.