Hirdetés
. Hirdetés

Apple WWDC 2012: öt dolog, amire hiába vártunk

|

Új MacBookok, új iOS, saját térképszolgáltatás - az Apple számos újdonságot jelentett be a hétfői WWDC konferencián. Összeállításunkban azokat a termékeket és fejlesztéseket szedtük csokorba, amikre hiába vártunk.

Hirdetés

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a WWDC-n
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a WWDC-n

Mint mindig, az idén is hatalmas érdeklődés előzte meg az Apple fejlesztői konferenciáját. A gyártó számos újdonságot jelentett be a WWDC 2012-n; de olyanok is akadtak, amelyekről hónapok óta pletykál ugyan a szakma, most mégsem kerültek bemutatásra. Lássuk, melyek azok a rég várt újítások, amelyekre hiába vártak a rajongók és a fejlesztők.

1. Siri API

A Siri az Apple hangvezérlésű személyi asszisztense. Kíváncsi, milyen lesz a holnapi időjárás? Szeretné átfutni a tőzsdei adatokat? Érdekli, ki nyerte a tegnapi focimeccset? A Siri egy pillanat alatt megadja a válaszokat a fenti kérdésekre. A rendszer egyik legszimpatikusabb tulajdonsága, hogy nem veszi „túl komolyan” magát. Szidhatjuk, dicsérhetjük – akár tanácsot is kérhetünk tőle, egy biztos, válaszolni fog. Igaz, egyelőre még nem száz százalékig megbízható, de ha működik, akkor szórakoztató és hasznos módon teszi.

A Siri legnagyobb hibája, hogy külsős szakemberek által hivatalosan nem bővíthető: csak az Apple fejlesztői nyúlhatnak bele a programba. Pedig elképzelni is gyönyörűség, mire lenne képes, ha a gyártó lehetővé tenné a független fejlesztők számára, hogy új funkciókkal bővítsék a rendszert. A lehetőségeket remekül példázzák a Sirit feltörő szakemberek újításai, akik többek között jól működő tévé-távirányítót és autó-beindítót varázsoltak belőle. Itt lenne az ideje, hogy a cuoertinóiak publikussá tegyék a fejlesztésekhez szükséges alkalmazásprogramozói interfészeket.

2. Apple TV SDK

Az Apple TV az egyik legjobb (ha nem A legjobb) a piacon forgó online televíziós megoldások közül. A felhasználói interfésze magasan veri a nagy gyártók set-top-boxainak megoldásait; de a Roku, a Media Center, a Google TV és a Tivo hasonló funkciókat kínáló felületét is. Az iTunes store hibátlan kínálatot garantál: az Amazon, a Hulu és a Netflix tartalmai is elérhetők a rendszerben, viszonylag kedvező áron. Egyetlen dolog hiányzik igazán, és ezek az alkalmazások.

Pedig éppen ezek: a hasznos, mókás és szórakoztató célszoftverek tették igazán sikeressé az iPhone-t és az iPadet. Az alkalmazások, amelyek többségét független fejlesztők készítették; így igazán jó húzás lenne, ha az Apple legújabb platformján is engedélyezné végre a külsős fejlesztéseket.

3. Apple Maps API

Az Apple a WWDC-n jelentette be, hogy a Gogole Maps helyett ezentúl saját térképmegoldását támogatja az iOS-es eszközökön. A konferencián bemutatott demó arra utal, hogy igazán kiforrott, mutatós alkalmazást kapnak a felhasználók; egyetlen dolgot hiányolhatunk csupán, és ez ebben az esetben is a független fejlesztéseket lehetővé tévő API.

A Google már évekkel ezelőtt elérhetővé tette a saját alkalmazásfejlesztői felületét, amelynek felhasználói – elsősorban a web- és alkalmazásfejlesztők – számtalan hasznos megoldással bővítették a Mapset. A Google rendszerébe beépülő mashupok taxiinformációs rendszert, bolt- és áruházkeresőket és számtalan más, hasznos szolgáltatást kínálnak. Előbb-utóbb az Apple is kénytelen lesz lehetővé tenni a third party alkalmazások integrálását – hiszen térképmegoldása csak így nyújthat igazán sokrétű szolgáltatást a felhasználók számára. Nem mellesleg, ha a weben is elérhetővé tennék a rendszert, azzal akár a piacvezető Google-nek is komoly konkurenciát támaszthatnának.

4. Apple keresőmotor

Az Apple rendszerei mindenhol (talán az egyetlen Kína kivételével) a Google keresőmotorját használják. A cég mindössze három lehetőség közül választhat ezen a fronton: megépíti a sajátját, vált a Microsoft fejlesztette Bingre vagy marad a Googole megoldásánál.

Egy saját, a konkurens cégek fejlesztéseitől független kereső új üzleti lehetőségeket teremthetne az Apple számára. Ám egy versenyképes motor kifejlesztése felettébb komoly vállalkozás; ráadásul a cég felvásárlásai sem utalnak arra, hogy saját rendszer felépítését terveznék. Az Apple minden valószínűség szerint egyelőre marad a Google searchnél – annál is inkább, mivel valószínű, hogy a „Nagy Sárkány” Microsofttal nem szívesen közösködnének.

5. Widgetek és wallpaperek

A különféle widgetek (a mobil eszközök kezdőképernyőjén csücsülő minialkalmazások) és ”élő” hátterek rendkívül népszerűek a konkurens mobiloperációs rendszerek felhasználói körében. Ezek a megoldások széles körű testre szabhatóságot tesznek lehetővé – az iOS6-ból (ahogy az Apple rendszerének korábbi verzióiból is) mégis hiányoznak.

Pedig, ahogy azt az App store egyik legkeresettebb alkalmazásának, a variálható statikus háttérképeket kínáló Pimp Your Screennek a sikere is mutatja, a felhasználóknak lenne igényük az „optikai tunningra”; ráadásul a dinamikus wallpaperek, jópofa widgetek fabrikálása az iOS-fejlesztők számára is új, jövedelmező piaci szegmenst teremtene.

Az Apple mégsem támogatja ezeket: foggal-körömmel ragaszkodik az egyszerű, tiszta és áttekinthető gyári designhoz. A cég szakemberei szerint a csilli-villiprogramocskák és a szabadon alakítható megjelenés csak az akkumulátor leszívására jó, és veszélyeztetheti az operációs rendszer stabilitását, a felhasználói interfész konzisztenciáját, stb.

Ön milyen Apple-bejelentéseket várt? Ossza meg velünk a kommentek között!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.