Hirdetés
. Hirdetés

ASUS Eee PC 4G - a kevesebb több

|

Kinek kellene 2008-ban egy noteszgép 900 megahertzes Celeron M processzorral, 512 megabájt memóriával és 4 gigabájtos HDD-vel? Nos, mindenkinek, akinek eddig megmutattuk!

Hirdetés

Az ASUS nagyon fontos igazságra jött rá: van, hogy a kevesebb több. Fogták, átdolgozták az Intel Classmate PC-jét - amit eredetileg a fejlődő országok nebulóinak fejlesztettek ki, azzal a célzattal, hogy olcsó számítógépekkel segítsék az oktatásukat, a la OLPC -, és bombasztikus áron a fejlett piacok fogyasztói közé szórták, akik óriási lelkesedéssel vetették rá magukat. Jelenleg ott tartanak, hogy nem tudnak eleget gyártani az Ultra Mobil PC-ből: amint az ázsiai piacon kikerül a polcokra, el is adják.

A recept? Tervezz egy apró, ellenállhatatlanul szexi PC-t, csak annyi lóerőt építs bele, amennyi feltétlenül szükséges, operációs rendszernek és applikációknak adj ingyenes megoldásokat, és az egészet áruld nagyon kedvező áron! Ezzel össze is foglaltuk az Eee esszenciáját. De mégis, kinek és mire jó az Eee? Egyhetes, folyamatos nyúzás során szerzett tapasztalatainkat szeretnénk megosztani Önökkel!

Hányféle az Eee?
Az Eee egészen valószínűtlenül apró, összecsukva nagyjából akkora, mint egy Sinclair ZX Spectrum 1982-ből - ha ez viszonyítási alap bárkinek is. Mindenki másnak többet mond, hogy nagyjából egy keményfedeles regény méretére rúg. A csöppnyi gép billentyűzete ezért tízujjas gépelésre nem, inkább csak kétujjas pötyögésre alkalmas. (Mondjuk ezt úgy, hogy írtunk mi anno cikket Psion 5MX-en is, amin valódi büntetés volt gépelni.) Ezzel együtt sokkal használhatóbbnak tartjuk, mint a legtöbb PDA-t. Ha az aprócska, de megszokható tapipad helyett pöcökegeret használna az ASUS, akkor több hely maradna a billentyűzetnek. A gép háza azonban kitűnő minőségű műanyagból van, nem vékony, nem hajlik, nem nyeklik-nyaklik, kifejezetten strapabírónak, ellenállónak tűnik. Rögvest ezzel kapcsolatban tisztáznunk érdemes az Eee változatok közti különbséget.

Mindegyik apróságban 900 MHz-es Intel Celeron M processzor dolgozik, változó mennyiségű DDR2 memória társaságában. A kijelző mindegyikben 7 hüvelykes, 800×480 képpont felbontású és ez a gép legnagyobb korlátja is egyben. Hiába a kitűnő képminőség, ha a kijelzőre egyszerűen nem férnek fel a kedvenc weboldalaink anélkül, hogy azokat ne kéne horizontálisan görgetni. Persze a legtöbb új böngésző képes arra, hogy lekicsinyítse a megjelenített oldalakat a rendelkezésre álló helyre, de a kis kijelzőn már közel sem biztos, hogy azok olvashatóak maradnak. Az apróság kiállt egy valamivel nagyobb méretű és nagyobb felbontású kijelző után, ami úgy fest el is férne a géptestben, de valószínűleg ez az a kompromisszum, amit az alacsony ár érdekében meg kell kötnünk.

eee2.jpg

A Wi-Fi "g" szabványú vezeték nélküli hálózati vezérlő mindegyik Eee-ben alapfelszereltség, mint ahogy a 10/100-as Ethernet vezérlő, a 3 darab USB 2.0-ás kapu, az analóg VGA kimenet, illetve az SD/MMC kártyaolvasó is. Az igazi különbség a háttértároló méretében van. A gép nevében olvasható 2-, 4-, vagy 8G azt jelenti, hogy hány gigabájtos SSD-t, azaz szilárdtest meghajtót építettek a gépbe. Az SSD alkalmazása hatalmas ötlet, nagy mértékben felelős ez az alkatrész azért az élményért, amit a gép használata ad. Egyfelől utoljára a Commodore 64-es időkben használtunk ilyen, teljesen zajtalan gépet. Ugyan van beépítve hűtőventilátor, de annak működéséről csak úgy értesülünk, hogy érezzük, hogy fúj valamit, de hallani egyszerűen nem lehet.

Másfelől pedig felejtsük el azokat az adatátviteli sebesség adatokat, amit a merevlemezekről és az SSD-kről olvasni lehet! Az, hogy nem kell a homokórát bámulni azért, mert a HDD csak kerreg, de képtelen arra, hogy betöltse azt a bizonyos applikációt amit elindítottunk, mert a háttérben éppen fut egy vírusellenőrzés, vagy a hálózaton másolunk valami testes anyagot, az egy lényegesen izmosabb gépnek érezteti az Eee-t! Ezért mostantól mindennap csendben fohászkodunk az SSD-k mielőbbi árzuhanásáért. Viszont a nem bővíthető, vagy cserélhető SSD egyben korlát is. Az Eee-knek létezik egy úgynevezett Surf verziója is, mely olcsóbb, de nincs bennük a 640 x 480 képpont felbontású webkamera, 5400 milliamperóra teljesítményű akkumulátor helyett csak 4400-asuk van, illetve teljesen más műanyagból készült a gépházuk. A rücskös tapintású műanyagot nem mondanánk rossznak, de nem érződik olyan jónak mint a már méltatott minőségű változat.

Az Eee az ASUS saját, Xandros alapú Linux disztribúciójával érkezik, mely egyfelől zseniális, hiszen bárki elboldogul vele, beleértve azokat is, akik eddig még semmiféle számítógépes gyakorlattal sem bírnak! Nem kell attól tartani, hogy a gyakorlatlan felhasználó "összeborítja" a rendszert szárnypróbálgatásai során. Ráadásul a Linux használata az egyik titka annak, hogy mitől olcsó az Eee. Az ASUS a saját operációs rendszeréhez egy nagy halom, jól használható, ingyenes alkalmazást telepített előre és ezzel instant megoldást ad annak a felhasználónak a kezébe, aki a klasszikus noteszgép feladatokra szeretné befogni a gépét. Irodai alkalmazások, levelezés, webböngészés, VoIP telefonálás, azonnali üzenetváltás egyáltalán nem gond, mindegyikhez megtaláljuk a szükséges alkalmazásokat telepítve! Ugyanakkor az operációs rendszer korlát is.

Az ügyetlenkedés- és bombabiztosra tervezett rendszeren kizárólag fekete öves Linux-tudor képes érdemben változtatni és ebbe bele kell érteni a számunkra felesleges applikációk zömének eltávolítását vagy lecserélését is - némelyik azonban könnyen eltávolítható egy erre szolgáló kezelőfelület segítségével és fontos lenne a válogatás és a feleslegtől megszabadulás lehetőségét meghagyni a felhasználónak, hiszen a 4 gigabájtos SSD-n cirka 1,3 gigabájt hely marad a telepített rendszer mellett. Éppen ezért nagyon sokat nyom a latban, hogy az ASUS hogyan fogja lokalizálni majd az Eee-t a mi piacunkra. A nálunk járt tesztpéldány még az amerikai piacra szánt változat volt, ezért ezt az igencsak fontos szempontot nem tudtuk megvizsgálni.

Ha nem is ragaszkodunk hozzá, hogy a teljes felületet lefordítsák, de azért annál több kéne, mintsem hogy például csak a magyar klaviatúrák támogatását helyezzék el a rendszerben. Kritikus lenne, hogy az OpenOffice.org honosított változatával szállítsák a gépet a felhasználóknak. Azt gondoljuk, hogy az Eee sikerének az egyik titka, hogy egy könnyen kezelhető, szép felületű, azonnali használatra kész, meglepően gyorsan bootoló operációs rendszerrel érkezik a felhasználóhoz. Jó lenne, ha ezt a hazai piacon értékesített gépekre is el lehetne mondani. (A cikk írásának pillanatában még nem volt a lokalizálás részleteivel kapcsolatban végleges döntés, ezért az ASUS Magyarország nem tudott annál bővebb felvilágosítással szolgálni, minthogy valamilyen honosítás bizonyosan lesz.)

Természetesen semmi akadálya annak, hogy a gyárilag telepített rendszert lecseréljük valami másra - aztán ha akarjuk a mellékelt DVD-ről visszaállítsuk azt. Az ASUS mellékeli a Windows XP-hez szükséges összes meghajtóprogramot és tapasztalatból mondjuk - lévén kipróbáltuk -, hogy meglepetésünkre az XP teljesen használhatóan fut a gépen - igaz nem olyan virgoncan mint a mellékelt Linux. Persze mindaddig, míg a már fentebb említett feladatokra akarjuk használni. Az ASUS operációs rendszerrel érkezőkhöz hasonló kiegészítők - beleértve vírusirtót és kémprogram csapdát - telepítése után is nagyjából 1 gigabájt szabad hely marad az SSD-n. Persze annak sincs semmi akadálya, hogy valamilyen más Linux disztribúciót telepítsünk.

Például az http://www.eeeuser.com/ oldalról letölthetünk egy olyan teljes mértékben jogtiszta Ubuntu disztribúciót, mely már eleve tartalmazza az Eee-hez szükséges meghajtóprogramot. Sőt! Ugyaninnen eljuthatunk egy olyan oldalra is, ahol lépésről-lépésre kidolgozott utasítást találunk arra, hogy hogyan telepíthetünk OS X Panther-t - persze abszolút illegálisan. Már ebből is könnyen azonosítható az Eee felhasználók egy igencsak népes tábora, a rajongóké, akik második, harmadik gépnek vették meg a megfizethető Eee-t, pont azért hogy átszabják és a saját szájízüknek megfelelően alakítsák. Az átalakítás persze esetükben nem csak szoftveresen értendő.

Nagyon fontos látnunk, hogy az Eee nehezen és költségesen bővíthető. Addig őrzi meg a varázsát, míg nem akarunk tőle többet, mint amire alapvetően képes. Míg a DDR2 SO-DIMM memória két csavar kihajtása után egy mozdulattal cserélhető nagyobb kapacitásúra, addig az SSD nem bővíthető. Persze van arra mód, valamilyen USB kulcsot használjunk kiegészítő háttértárként - ami persze minden, csak nem praktikus -, vagy hogy a beépített memóriakártya olvasóba elhelyezzünk egy SD(HC) kártyát, ami legalább már praktikus, de drága megoldás. Egy használható méretű, 8 gigabájtos darab 16 000 forinttól indul, ami egy 70 000 forint körüli árú gépnél meggondolandó befektetés. Az Eee-ben nincs optikai meghajtó, így ha tényleg érdemben akarunk különböző operációs rendszerek próbálgatásával foglalkozni, akkor szükségünk lesz valamilyen USB-s felületű külső meghajtóra, vagy legalábbis egy 4 gigabájtos, vagy annál nagyobb kapacitású USB kulcsra. Ezzel a költséggel is érdemes kalkulálnunk.

Régen tudjuk, hogy evés közben jön meg az étvágy, így akármilyen vonzó is a gép megjelenése és ára, gondoljuk végig, hogy elég lesz-e az igényeink kielégítésére hosszú távon! Mi például tökéletes kísérőnek gondoljuk egy pár napos üzleti úthoz, de asztali gép helyett eszünkbe sem jutna használni hosszú távon.

Az ASUS nem kevesebbet tett, minthogy trendet állított fel azzal, hogy olyasmit kínál, ami nem teljesíti túl a felhasználók zömének igényeit, így megfizethető tud maradni. Az, hogy a konkurencia siet piacra dobni a maga Eee ellenlábasait ékes bizonyítéka annak, hogy az ASUS igencsak jó úton jár. Ismerve a hazai árbefolyásoló tényezőket, nagyon bízunk abban, hogy a 399 amerikai dolláros, azaz 70 000 forint körüli ár nálunk is megmarad. Ha ez így lesz és a magyarítást is sikerül megoldani, akkor az ASUS Eee esélyes arra, hogy az legyen az IT-ban, mint ami a Ford Modell T volt az autóiparban! Mi drukkolunk, és visszatérünk az Eee-hez amint az a hivatalos forrásból, honosítva is hozzáférhető lesz a piacon.

eee1.jpg

A konkurencia nem alszik
Az MSI már megszellőztette, hogy Eee konkurenst mutat majd be a közelgő CeBIT-en és az ott begyűjtött visszajelzések alapján alakítja ki a maga megoldását. A VIA mindig is jó volt az alacsony fogyasztású, közepes teljesítményű processzorok terén. A céggel kapcsolatban mostanában elég rossz hírek kezdtek terjedni - egyesek szerint a VIA hamarosan bejelenti, hogy visszavonul az alaplapi lapkakészletek piacáról, holott egy időben ha valaki AMD alapú gépet akart vásárolni, abba szinte kötelezően VIA alapú alaplap dolgozott - de az Eee konkurens gépek új és jövedelmező piacot jelenthetnek a tajvani cég számára. A hetekben bejelentett ígéretes, Isaiah kódnevű processzoruk pont ezen a piacon futhat be szép sikereket, mert kevesebbet fogyaszt, illetve izmosabbnak tűnik mint az Eee-kben jelenleg dolgozó mobil Celeron.

Eeerősítés
Az ASUS ultrahordozható Eee PC-jének elsöprő sikerén felbuzdulva úgy döntött, hogy további az Eee-vel kapcsolatos termékcsoportokat indít be. Az E-DT asztali gép lesz a második az Eee-k sorában és április-május környékére ígérik a megjelenését. A rendszer Celeron processzor köré épül, de a tervek szerint az ASUS később az év folyamán az Intel Shelton'08 platformjára vált, mely a Diamondville kódnevű CPU-ra és a 945G lapkakészletetre épül. A monitor nélküli konfiguráció ára 200 és 300 dollár (kb. 35 000 - 52 500 forint) közt lesz majd és először a közelgő CeBIT-en lesz látható majd.

A következő a sorban az E-Monitor. A szeptemberben debütáló, az Apple iMac-re, vagy a Dell XPS One-ra emlékeztető "minden egyben", 19-21 hüvelykes kijelzővel integrált rendszerek alapját szintén a Shelton'08 adja majd. A teljesítményében az E-DT-vel azonos rendszer beépített tévétunert is tartalmaz majd és a 499 dolláros árat (kb. 87 000 forint) célozzák meg velük. Végül az E-TV az, amit a neve sejtet, egy 42 hüvelykes, (106 centiméteres) LCD televízió, de hogy pontosan mit tud majd, az nem derült ki, mert ennél az egy terméknél kicsit homályosan fogalmazott az ASUS, "a többi Linux-alapú termék funkcionalitását integráljuk belé". Annyit azért még hozzá tettek, hogy "kb. 200 dollárral fog többe kerülni, mint a hasonló méretű LCD televíziók".

Az Intel Shelton'08 platformról annyit tudunk, hogy 1,6 Gigahertzes, egymagos Diamondville processzort - mely a Silverthorne kódnevű CPU derivatívája - tartalmaz, mely 533 megahertzes külső órajelen fut, DDR2 memóriát használ, USB vagy PATA felületen csatlakozó SSD meghajtót és Wi-Fi "g" modult tartalmaz. Egy ilyen rendszer kitűnő egy ultrahordozható PC-be, de kérdéses, hogy miként teljesít majd egy asztali gépben, még úgy is, hogy az ASUS "pehelysúlyú" Linux disztribúciója fut majd rajta. Csak közbevetőlegesen: az Eee PC-ről már eddig is tudtuk, hogy áprilisra várható majd a második generáció. A pletykák szerint az Intel Merom kódnevű processzorával frissítik majd a gépet, de abból kiindulva, hogy a többi E-termékben a Shelton'08 dolgozik majd valószínűsítjük, hogy az Eee is ezt a platformot kapja majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.