Hirdetés
. Hirdetés

Átlagon fölül ruháznak be a telkócégek

|

A háztartások több mint 95 százaléka fizet elő valamilyen távközlési szolgáltatásra. Lesz új hírközlési törvény, az IVSZ rohammunkában véleményezi a tervezetet.

Hirdetés

Az elmúlt 5 évben évente 130-150 milliárd forintot ruháztak be a magyarországi távközlési szolgáltatók. (A beruházások átlagosan az árbevétel 10-12 százalékát teszik ki, szemben a nemzetgazdasági szintű 5 százalékkal.) Ez az IKT szektor beruházásainak több mint a felét, a nemzetgazdaság összes beruházásainak a 4 százalékát tette kis - állapítja meg a Corvinus Egyetem Informatikai Intézet E-Business Kutatóközpontjának tanulmánya. A szolgáltatók összes, évi mintegy 300 milliárd forintnyi beszerzéseiknek 10-15 százalékát közvetlenül kis- és középvállalatoktól rendelik meg. Ugyanezen vállalati kör jelentős arányban van jelen a távközlési szolgáltatók közvetett beszállítói között. A szolgáltatók becslése szerint a kis- és középvállalati szektor eléri az összes beszerzési érték 45 százalékát.

Az IVSZ megbízásából készített tanulmány többek között arra is kitér, hogy az öt legnagyobb távközlési társaság által befizetett adó és járulék mértéke 2009-ben meghaladta a 190 milliárd forintot. Az Invitel, a Magyar Telekom, a Telenor, a UPC és a Vodafone adóterhei a különadó bevezetése miatt 2010-ben a megelőző évihez képest több mint 45 milliárd forinttal emelkednek. (A teljes távközlési szektort terhelő, 2010-re vonatkozó különadó eléri a 60-65 milliárd forintot.)

A tanulmányból kiderül, hogy 2010-ben a magyar háztartások több mint 95 százaléka fizetett elő valamilyen távközlési szolgáltatásra. A KSH mérése szerint a fogyasztók 2010-ben - a 2002-es áron számolva (reálértéken) - közel 40 százalékkal olcsóbban jutottak hozzá a távközlési szolgáltatásokhoz, mint 2002-ben. A vezetékes telefon lakossági árai valamivel, az üzleti árak jelentősen alacsonyabbak az uniós átlagáraknál. A mobiltelefon-árak az európai átlag körül mozognak, a szélessávú internetelérés árai sokkal alacsonyabbak az uniós átlagnál.

A tanulmányt ismertető sajtóbeszélgetésen Kövesi Gabriella, az IVSZ Távközlési Tagozatának újonnan megválasztott, valamint Beck György leköszönő vezetője jelezte: a 13 tagvállalatot számláló Távközlési Tagozat a jövőben is folytatja korábbi aktivitását. Jelenleg 15 téma fut a szervezetben.
Kérdésre válaszolva Kövesi Gabriella elmondta: az új elektronikus hírközlési törvény tervezetét a napokban kapták meg. Roham tempóban dolgoznak a véleményezésén, illetve a módosító javaslatok elkészítésén. A rendelkezésükre álló 5 munkanap azonban hihetetlenül rövid. Beck György hozzátette: nem lepődne meg, ha csúszna a törvény elfogadása.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.