Hirdetés
. Hirdetés

Atomfegyvert kap a Gyalogkakukk

|

Az amerikai kormány az IBM-et bízta meg az új-mexikói Los Alamos National Laboratory számára készülő új szuperszámítógép megépítésével.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma (Department of Energy - DOE) 35 millió dollárt szán a gépszörnyeteg összeállítására. A Roadrunner, vagyis Gyalogkakukk névre keresztelt rendszer költségeit a Kongresszus határozta meg a Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatal (National Nuclear Safety Administration - NNSA) számára.

A Roadrunneren a Red Hat 4.3-es verziószámú Linux operációs rendszere fut majd, és az IBM közlése szerint teljes egészében a kereskedelmi forgalomban is kapható hardverelemekből fog állni. Egyrészt felhasználják majd hozzá a vállalat x3755-ös, az Advanced Micro Devices (AMD) Opteron chipjeivel szerelt rendszereit, másrészt bizonyos BladeCenter H Cell processzoros rendszereket is.

Mivel az új szuperszámítógép egyik feladata az Egyesült Államok nukleáris fegyverzetének ellenőrzése és fenntartása lesz, az illetékesek árgus szemekkel figyelik majd az összeállítás munkálatait. A DOE fegyverkészletek állapotának és készültségének ellenőrzésére eddig is számítógépes megoldásokat használt a földalatti nukleáris tesztek helyett, és az IBM-mel való együttműködése sem újkeletű. A kaliforniai Lawrence Livermore központban található világ jelenlegi legerősebb, BlueGene/L néven futó rendszere, mely szintén a DOE és az IBM közös projektje nyomán született meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.