Hirdetés
. Hirdetés

Augusztusban jön a webes Office előzetese

|

A Microsoft elérhetővé tette az Office 2010, a SharePoint Server 2010, a Visio 2010 és a Microsoft Project első technológiai előzetesét.

Hirdetés

Az előzetes várakozások és híresztelések alapján sokan úgy spekuláltak, hogy a jelenleg New Orleansban tartott WorldWide Partner Conference keretén belül a Microsoft bejelenti a böngészőben futtatható webes Office (Office Web Applicaton) első tesztverziójának a megjelenését. Főként, hogy a Google Chrome OS múlt heti váratlan érkezésekor sokan csattanós válaszról csiripeltek.

 

office2010_excel_1.jpg
 

 

Nem alaptanul, hiszen míg az előbbi a Windowsoknak jelenthet konkurenciát, addig a webes Office a Google Apps szolgáltatásainak lehet komoly ellenfele a cloud megoldások piacán. A bejelentés azonban - egyelőre - elmaradt.


Word, Excel ingyen

A webes Office - mely az irodai csomagból már jól ismert Word, Excel, PowerPoint és OneNote alkalmazások böngészőben futtatható verzióit tartalmazza - ugyanis csak valamikor augusztus közepén jelenik meg, mikor néhány kiválasztott tesztelő elsőként próbálhatja ki a Microsoft új cloud megoldásait. A szoftvercég e mellett megerősítette azokat a korábbi híreket, mely szerint a böngészős alkalmazások ingyenesen is elérhetőek lesznek (cserébe csupán néhány reklámot kell elviselniük a felhasználóknak) a Live fiókhoz csatolva. Ezen felül a vállalkozásoknak lehetőségük lesz havi előfizetési díjért cserébe céges szolgáltatásként is megrendelni a webes megoldásokat a Microsoft Online Services-en keresztül, valamint a nagyobb cégek mennyiségi licenc konstrukcióban is hozzájuthatnak az Office Web Application csomaghoz, saját szerverükön futtatva az alkalmazásokat.

 


Az Office 2010 web-oldalán lévő első videó alapján ígéretesnek tűnnek az alkalmazások, ráadásul az Office-szal ellentétben platformfüggetlenek lesznek. Használatukhoz csak egy Internet Explorer, egy Firefox vagy egy Safari böngésző lesz szükséges - az Operát és a Chrome-ot nem említik a kisfilm készítői.


Office újdonságok

Természetesen a konferencia vendégei így sem maradtak fontos bejelentések nélkül. A redmondi szoftvercég ugyanis a rendezvényre időzítve egy zárt tesztelői kör, valamint a rendezvényen résztvevők számára elérhetővé tette az Office 2010, a SharePoint Server 2010, a Visio 2010 és a Microsoft Project első technológiai előzetesét, igaz az irodai programcsomag esetében már hetek óta keringenek az első képernyőfotók és felvételek. Továbbá több új funkciót is megcsillantottak a jövőre megjelenő Office 2010 képességei közül. Nézzük is néhányat!

  • A Word, a PowerPoint és a OneNote fejlettebb csoportmunka modulokkal egészül ki. Segítségével egy kattintással bármikor megtudhatjuk, hogy éppen rajtunk kívül ki szerkeszti a dokumentumot. Itt rögtön társaloghatunk is az illetővel több formában is.
  • A Word új grafikus elemekkel egészül ki
  • A szövegszerkesztő egy úgynevezett „Navigációs panelt" kap, mellyel egyszerűen kezelhetjük majd a szerkesztendő állomány főbb blokkjait, illetve megkönnyíti a nagyobb dokumentumok áttekintését is
  • Az Outlook-ot a Gmail-ben már megismert párbeszédkezeléssel ruházzák fel, vagyis a 2010-es alkalmazás már csoportosítja az egy téma köré csoportosuló e-maileket
  • Az Outlook ezen felül szintén szalagot kap, amelyen helyet kap egy gyorselérésre szolgáló (Quick Steps) blokk, ahol a felhasználók által leggyakrabban használt műveletek kapnak majd helyet
  • Debütál a beillesztés előnézettel parancs, ahol különböző beillesztési opciókat lehet megtekinteni, mielőtt kiadnánk az utasítást.
  • A PowerPointban immár nem csak beilleszthetjük a mozgóképeket, hanem szerkeszthetjük is őket. Az alkalmazás ugyanis egy egyszerűen kezelhető videoszerkesztő modult kapott.
  • A prezentációkészítőben ezen felül a fotók szerkesztésére is több módjuk lesz a felhasználóknak. A képeken egyszerű effektek már a programon belül elvégezhetőek lesznek.
  • A PowerPoint esetében érdekes még a tömörítési opciója, mellyel a nagy állományokat drasztikusan letömöríthetjük (a bemutatóban a program 7,7 megabájtos fájlból 0,2 megabájtos állományt készít), hogy azokat e-mailben könnyedén továbbítani tudjuk.
  • Az Excelben újdonságként jelenik meg a „slicer", ami segítségével gyorsan navigálhatnak majd a felhasználók a nagyobb táblázatok között is, különböző szűréseket beállítva
  • A táblázatkezelőnél debütál még a „Sparklines", mely jelentősen leegyszerűsíti a diagramok készítését, cellákba osztva azokat.
  • Minden programban az Office gomb helyén helyet kap az úgynevezett Office BackStage View, ahol a korábbiakhoz képest több műveletet tudunk majd elvégezni


Az Office 2010 kapcsán újdonság még, hogy az Office 2007-hez képest visszaesik a kiadott variánsok száma: nyolc helyett csak öt változat lesz majd megvásárolható. Az Office Professional Plus 2010 és az Office Standard 2010 csak mennyiségi licenc keretében lesz elérhető, míg a Professional 2010, a kis- és középvállalkozásoknak szánt Home and Business 2010, valamint a magánfelhasználóknak készített Home and Student 2010 kiskereskedelmi forgalomban is megvásárolható lesz.

 



Aki szeretné tesztelni a most bejelentett szoftvereket, annak az Office 2010 oldalán lévő várólistán kell regisztrálnia magát, majd reménykednie, hogy a kiválasztott tesztelők közé kerül. Az irodai programcsomag első nyilvános bétája pedig valamikor az ősz folyamán jelenhet meg.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.