Hirdetés
. Hirdetés

Augusztustól még többre képes a személyi igazolványunk

|

Nemsokára már különféle pénzforgalmi szolgáltatásokhoz szükséges ügyfél-hitelesítéshez is használhatjuk a személyinket - akinek újfajta van a zsebében, annak külön tennivalója sincs ehhez.

Hirdetés

Új belügyminisztériumi rendelet módosítja azt a jogszabályt, amely megszabja, milyen jogosultságokat lehet ellenőrizni a magyar személyi igazolványok chipjével. Az így használható szolgáltatások közé előreláthatóan augusztus 6-tól kerül be a pénzforgalmi szolgáltatások ügyfél-hitelesítése, amelyet az igazolványok legutóbbi változatának chipje kezel.

Hirdetés

A személyi igazolványokba épített chipek tavaly október óta tartalmazzák a személyi azonosítót és a lakcím adatát is, amelyet a kompatibilis eszközökkel lehet leolvasni, viszont ezek az okmány felületén nyomtatva nem találhatóak meg, ezzel is a személyes adatok biztonságát erősítve. A chipen tárolt úgynevezett "szolgáltatásazonosító" lesz innentől az a digitális hitelesítő adat, amelyet pénzügyi tevékenységek során használhatunk.

A lépést már jó ideje szorgalmazzák, a Magyar Bankszövetség például tavaly novemberben adott ki egy olyan javaslat-csomagot, amelyben ez is szerepel. A szervezet akkori elnöke, Becsei András szerint ma már elengedhetetlen volna, hogy a különféle digitális ügyintézési módszerek összekapcsolt rendszerben működjenek, és az ügyfeleknek ezek között ne kinyomtatott, tollal aláírt, lepecsételt dokumentum-kötegekkel kelljen szaladgálni.

A Bankszövetség jelenlegi elnöke, Jelasity Radován szerint például fontos lenne az adóhatóság és más felügyeleti szervek hálózatát ugyanígy hasznos lenne összekapcsolni a bankok rendszereivel, hogy ezek teljes mértékben, digitálisan átjárhatóak legyenek az amúgy is szükséges adatok hatékonyabb és gyorsabb átadásának érdekében. Hasonlóan előnyös lenne az is, ha a hitelintézetek könnyebben kapcsolódhatnának a bankokhoz, ezáltal például jobb hitelfeltételeket tudnának kínálni a kérelmezőknek.

A személyi igazolvány azonosító chipjével elérhető, összekapcsolt szolgáltatások körébe a későbbiekben, ha a kormány is elfogadja a pénzintézetek javaslatait, bekerülhetnek többek között az Ügyfélkapu, vagy épp a Földhivatal adatbázisai, ezáltal tovább kényelmesedhetnek és gyorsulhatnak a különféle szervezeteken átnyúló ügyintézési folyamatok.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.