Hirdetés
. Hirdetés

Automatizáló mindenes AI az IBM-től

|

Éves konferenciáján az IBM mesterségesintelligencia-megoldásokat mutatott be, amelyekkel a technológiai szakemberek és az üzleti végfelhasználók is villámgyorsan dolgozhatnak a hibrid felhőben.

Hirdetés

Sürgetőbbé vált a mesterséges intelligencia (AI) beágyazása az üzleti folyamatokba a világjárvány hatására, derült ki az IBM felméréséből (Global AI Adoption Index 2021), amely a technológia vállalati felhasználását térképezte fel öt és fél ezer szervezettől begyűjtött válaszok alapján. A megkérdezett informatikai vezetők 43 százaléka arról számolt be, hogy vállalatánál felgyorsították az AI bevezetését, és ugyancsak a válaszadók közel fele mondta, hogy a szállítók kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont a folyamatautomatizáló képesség fejlettsége.

Május elején digitális eseményként megtartott Think 2021 konferenciáján az IBM hibrid felhős és AI-képességek sorát jelentette be, amelyek még jobban felpörgethetik a digitális átalakulást.

Watson összehangol

A Cloud Pak for Data mesterséges intelligenciájával a felhasználók nyolcszor gyorsabban kapnak válaszokat elosztott lekérdezéseikre - ráadásul feleakkora költségek mellett -, mint más adattárház-megoldásokkal, mondta az IBM. Az AutoSQL (Structured Query Language) ugyanis úgy automatizálja az adatok elérését, integrálását és felügyeletét, hogy azokat nem kell elmozdítani, tárolja őket a vállalat bárhol, bármilyen módon. Az adatmozgatás költségeinek kiiktatásán túl az AutoSQL ezzel jelentősen csökkenti az adatgondozás bonyolultságát is, és pontosabb felismerésekhez, előrejelzésekhez segíti az AI-felhasználókat.

Új képességével a Cloud Pak for Data jelenleg a legnagyobb teljesítményű felhőalapú adattárház-megoldás a piacon, amely zökkenőmentesen fut a teljes, hibrid és többfelhős környezetben, a magánfelhőtől kezdve a helyi adatközponton át a nyilvános felhőig, állítja az IBM saját teszteredményei alapján. Az AutoSQL az első az új technológiák közül, amelyekből a szállító a Cloud Pak for Data leendő adatszövetét szövi. Az új, intelligens adatszövet az AI segítségével automatizálja majd az adatmenedzsment összetett feladatait, miközben védi a különböző környezetek között elosztott adatokat, és egyesíti forrásaikat egy egységes adatalapban.

Watson Orchestrate néven mutatkozott be az új, interaktív AI-képesség, amely a különféle vállalati szerepkörökben dolgozó üzleti felhasználók személyes hatékonyságát fokozza messzemenő automatizálással - használatához ugyanakkor nincs szükség IT-jártasságra. A Watson Orchestrate okos asszisztensként szavakból ért, a felhasználók így természetes, emberi módon dolgozhatnak vele együtt, mint egy kollégával a csoportmunkát támogató eszközök, például a Slack és levelezés útján, miközben a megoldás olyan elterjedt üzleti alkalmazásokhoz is kapcsolódik, mint a Salesforce, az SAP és a Workday.

Arvind Krishna, az IBM elnök-vezérigazgatója nyitóelőadásában egy értékesítő példáján keresztül szemléltette a munkafolyamatokat automatizáló mesterséges intelligencia működését. A Watson Orchestrate a Slack felületén jelezte az értékesítő egyik ügyfelénél kínálkozó üzleti lehetőséget, majd a csevegőfelületen kiadott utasításoknak megfelelően összegyűjtötte az ajánlatadáshoz szükséges adatokat és információkat - beleértve az engedélyezett kedvezmény mértékét is -, összeállította a dokumentumot, és elküldte az illetékes vezetőnek jóváhagyásra, az értékesítő számára pedig időpontot foglalt az ügyfél megkereséséhez. A felhasználónak eközben egyetlen üzleti alkalmazásba sem kellett belépnie, így sokkal gyorsabban végzett a feladattal. A Watson Orchestrate előzetese az IBM Automation Cloud Paks részeként már kipróbálható, és még idén kereskedelmi forgalomba kerül.

Az IBM Research CodeNet projektjében egy 14 millió kódmintát, 500 millió kódsort és 55 programozási nyelvet tartalmazó nyílt forráskódú adathalmazt bocsátott ki, amely lehetővé teszi a mesterséges intelligencia számára a szoftverkód megértését és fordítását. A Project CodeNet kategóriájában jelenleg a legnagyobb és legsokrétűbb adathalmaz, amely a kódolás három fő felhasználási esetét célozza meg: a kódkeresést (egyik kód automatikus lefordítását egy másikra, beleértve az olyan öröklött programozási nyelveket is, mint a COBOL), a kódok összehasonlítását (a különböző kódok közötti átfedések és hasonlóságok azonosítását) és a kódkorlátozást (a korlátozások testre szabását a fejlesztő egyedi igényei és paraméterei alapján). Az IBM szerint a CodeNet projekt értékes viszonyítási adathalmazként fog szolgálni a forráskódról forráskódra fordításhoz és az öröklött kódbázisok átültetéséhez modern kódnyelvekre, így hozzásegíti majd a vállalatokat a mesterséges intelligencia gyorsabb bevezetéséhez.

Maximo Mobile néven egy könnyen bevezethető mobilplatformot is bejelentett a konferencián az IBM, amely hasonló nevű eszközkezelő megoldására épül. A Maximo Mobile a fizikai vagyontárgyak - például utak, hidak, gyártósorok, erőművek, finomítók - karbantartásán dolgozó technikusok terepi munkáját segíti. A megoldás könnyen kezelhető felületén a felhasználók a legtávolabbi helyszíneken is hozzáférnek a Watson AI-hoz, a digitális ikrekhez, az intelligens munkafolyamatokhoz, ezáltal könnyebben, gyorsabban és biztonságosabban oldhatják meg a bonyolult feladatokat.

Friss képességekkel gyarapodott az IBM Mono2Micro megoldása is, amely mesterséges intelligenciájával elemzi a nagyvállalati alkalmazásokat, és javaslatokat ad korszerűsítésükhöz, optimalizálásukhoz és felhőbe vitelükhöz, csökkentve a körülményes folyamat kockázatait és költségeit.

Kvantumgyorsulás és a 2 nm-es chip

Szintén a konferencián debütált az IBM Qiskit Runtime kvantumszoftvere, amely konténerezett megoldásként kódjának zömét nem a felhasználó számítógépén, hanem a hibrid felhőben futtatja, így - a szintén továbbfejlesztett processzorokon - a kvantumalgoritmusok építőelemeiként szolgáló kvantumáramkörök sebességét az eddigi 120-szorosára növeli. A Qiskit az IBM nyílt forráskódú keretrendszere, amely a világ fejlesztői közösségének ad hozzáférést a felhőben elérhető kvantumszámítógépekhez. A Quiskit Runtime futtatókörnyezetben a kémiai modellezéshez és a pénzügyi kockázatelemzéshez hasonló bonyolult számítások hetek helyett órák alatt elvégezhetők. A szoftver képességeit az IBM nemrég a lítium-hidrid (LiH) molekula modellezésén szemléltette, amely hagyomány szerint 45 napot vesz igénybe, de a kvantumszámítógépen 9 óra alatt elkészült - vagyis a technológia mostantól újabb felhasználási esetekre is felméretezhető.

Ugrásszerű teljesítménynövekedést ígér a világ első 2 nanométeres processzora is, amelynek kifejlesztését az IBM a konferencia előtti napokban jelentette be. Kevesebb mint négy évvel az 5 nm-es processzorok bemutatása után az IBM nanolemezes technológiájával és egyedülálló architektúrájával érte el a félvezető-méretezés újabb mérföldkövét. Az emberi DNS egyetlen szála vastagabb, mint 2 nm. Az új technológiával egy körömnyi méretű szilíciumlapkán akár 50 milliárd tranzisztor is kialakítható. A nagyobb feldolgozási teljesítményen túl ez azt jelenti, hogy a processzorok tervezői több alapképességet integrálhatnak a lapkákra AI- és felhőalapú alkalmazásokhoz, valamint a hardveres kibervédelemhez és titkosításhoz - hasonlóan azon fejlesztésekhez, amelyeket az IBM jelenlegi technológiákkal POWER10 és z15 processzoraiba épít.

Az IBM 1 milliárd dollárt fordít partner-ökoszisztémájának támogatására, amelynek három tagja a közös innováció eredményeit és lehetőségeit villantotta fel Arvind Krishna nyitóelőadásában. A CVS Health amerikai egészségügyi szolgáltató az IBM Watson Assistant segítségével mindössze négy hét alatt automatizálta Covid-19 információs vonalát a szállító nyilvános felhőjében. A mesterséges intelligencia nagy terhet vett le a telefonos ügyfélszolgálatosok válláról, január óta hívások millióit válaszolta meg nagyrészt emberi közreműködés nélkül. Az EY új kompetencia-központja a Red Hat OpenShift platformon kínál hibrid felhős megoldásokat pénzügyi szolgáltatóknak az IBM Cloud for Financial Services iparági felhőjében. Nem utolsósorban a Siemens is a Red Hat OpenShift platformon ad még nagyobb rugalmasságot MindSphere ipari IoT-as-a-Service megoldásának hibrid felhős környezetben.

Cikkünk a Computerworld 2021/10. számában, május 26-án jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.