Hirdetés
. Hirdetés

Autótöltés a minisztérium előtt

|

Együttműködési megállapodást írt alá Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Hans-Günter Hogg, az ELMŰ Nyrt. Igazgatóságának tagja Budapesten, melynek eredményeként az ELMŰ elektromosautó-töltőállomást telepít a minisztérium Kossuth téri épülete elé.

Hirdetés

A minisztérium elkötelezett a környezetbarát megoldások mellett, és meg akarja könnyíteni az elektromos autók elterjedését. Hans-Günter Hogg jelezte, hogy megállapodásuk a környezetvédelemmel foglalkozó tárcával egy már korábban elindított együttműködés folytatatása.

Az ELMŰ 2010-ben adta át az első hazai töltőoszlopot, amit azóta még hét állomás telepítése követett. Az áramszolgáltató elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint a tulajdonukban lévő hazai legnagyobb - hat járművet számláló - elektromos autóflotta.

Bessenyei Tamás, az ELMŰ szakigazgatója a távirati irodának leszögezte, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium elé telepítendő elektromos töltőoszlop kivitelezése - az engedélyek megszerzésének függvényében – néhány héten belül megtörténik. Az igazgató elmondta: a társaság közterületi oszlopainál az ELMŰ szerződött partnerei számára ez év végéig ingyen biztosítja az áramot az elektromos autók számára.

Eközben a Baltikumban

Ehhez képest Észtországban immáron 165 egyenáramú gyorstöltőből álló hálózat áll az elektromos autók tulajdonosainak rendelkezésére, ezzel a világon elsőként sikerült kiépíteni egy országos gyorstöltő-hálózatot.

Hirdetés

A kiépítést az ABB végezte és a cég felel az olyan kapcsolódó szolgáltatások lebonyolításáért, mint az üzemeltetés 24 órás felügyelettel vagy a fizetési rendszer. A 165 darab, internetkapcsolattal rendelkező egyenáramú (DC) gyorstöltőből álló hálózat immár hivatalosan is elérhető mindenki számára.

Észtországban a kormány megbízásából minden 5.000 főnél több lakossal rendelkező körzetben, illetve minden főútvonalon - 60 kilométerenként - helyeztek el gyorstöltő rendszereket. Az északi ország vezetése elöl jár a jó példával, hiszen 507 Mitsubishi i-MiEV elektromos járművet szerzett be saját használatra, ráadásul, hogy a lakosság vásárlási kedvét is megnövelje, 50 százalékos kedvezményt biztosít elektromos autók vásárlására.

Ultragyors töltés

Az ABB egyenáramú rendszerei körülbelül negyed óra alatt képesek újratölteni az elektromos járművek akkumulátorait, míg váltóáramú megoldással ugyanez nyolc óráig is eltarthat, ezért környezetvédelmi szempontból is óriási jelentőséggel bír a hálózat. Az elektromos mobilitást elősegítő beruházást a KredEx export-hitel ügynökség Zöld Beruházási Rendszere támogatta a kormány szén-dioxid kibocsátást csökkentő tervének részeként.

„Az ABB-t büszkeséggel tölti el, hogy kiépíthette a világ első országos lefedettségű elektromos autó gyorstöltő-hálózatát Észtországban” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB Discrete Automation and Motion divíziójának vezetője. Hozzátette: a gyorstöltő-hálózat arra ösztönzi majd az észteket, hogy elektromos autóra váltsanak, és ez a többi ország számára is ösztönzőleg hat majd, hogy saját hálózatot építsenek ki. Nem ez az első nagyméretű projekt, amit az ABB a közelmúltban végrehajtott, Dániában és Belgiumban is 50-50 DC gyorstöltőt telepítettek. Az észt projekt 2011-ben kezdődött és mindössze 6 hónap alatt sikerült kiépíteni a hálózatot.

Ultragyors töltőt telepített már Magyarországon is a vállalat, az Istenhegyi úti környezetbarát MOL kúton. A Terra 100.2 típusú töltő képes 15-30 perc alatt 80%-os töltöttségi szintre felölteni egy CHAdeMO szabvány csatlakozóval rendelkező elektromos autót. A mogyoródi Hungaroring versenypálya főbejáratánál szintén átadásra került egy, az ABB által az MVM Partner számára tervezett töltőoszlop.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.