Hirdetés
. Hirdetés

Az adatok hatalma

|

A vállalati adatvagyonban hatalmas lehetőségek rejlenek, de a valódi hasznosításhoz stratégiai, technológiai, üzleti és jogszabályi kérdések valóságos dzsungelében kell navigálni. Az idén tizedszer rendezik meg a Budapest Data Fórumot, amelynek három napja az adatok izgalmas, de bonyolult világában segít eligazodni.

Hirdetés

Bigdata-kihívások - integráció, governance, kiaknázás
A lassan tinédzserkorba lépő bigdata-technológiák körül kezd kicsit alábbhagyni az izgalom, manapság már nem olyan nehéz elindítani egy kisebb adatfeldolgozó projektet, akár helyi szervereken, akár valamelyik felhőszolgáltatóra támaszkodva. A mindennapos használat során azonban számos újabb kihívásba ütközhetnek a felhasználók, az adatok gyűjtésétől a kényelmes kiaknázásig. A bigdata-rendszerek jellemzője, hogy sokféle jellegű, formátumú és ritmusú adatforrást kezelnek, ezért az adatintegráció sokszor bonyolult feladat, amelyet külön erre a célra szolgáló célszoftverek támogatnak. Itt is igaz az a mondás, hogy az adatok megfelelő összegyűjtése viszi el az erőforrások 80 százalékát.

Hirdetés
         

Ha már megérkeztek az adatok, akkor azokat katalogizálni, minőségbiztosítani, dokumentálni és jogosultságkezelni is kell - ez a data governance területe. Végül a felhasználók mára azt is megszokták, hogy a különböző információk másodpercek alatt rendelkezésre állnak, és ezt a sebességet nagyadatokon egyáltalán nem könnyű produkálni a méretek és a technikai korlátok miatt.

           

Első magyar Big Data Cluster Showcase
A bigdata-eszközök terjedését jól mutatja, hogy immár hazánkban is tucatnyi vállalatnál működik kisebb-nagyobb ilyen rendszer. Van, ahol még csak az óvatos ismerkedésnél tartanak, de több helyen már évek óta éles üzemben mennek a szerverfarmok. A konferencia szerdai napjának zárásaként színpadra lépnek a hazai klaszterek tulajdonosai, üzemeltetői és felhasználói, hogy bemutassák rendszereiket, és meséljenek arról, hogy néz ki közelről az együttélés a big datával.           

Felhőbe költöző adattárházak
A konferencia csütörtöki napjának egyik kiemelt témája az adattárházak építése és működtetése lesz. Az idei év meghatározó trendje, hogy az olyan tradicionális szoftvercégek kínálatában is hangsúlyosan jelennek meg a felhőalapú DW-platformok, mint a Microsoft vagy az Oracle. Ez különösen azon vállalatok számára kedvező, amelyeknél komoly belső szakértelem halmozódott fel a helyi rendszerek használata során, hiszen így a felhő által kínált üzemeltetési kényelmet a megszokott, ismerős szoftverkörnyezetben élvezhetik.

Adatalapú gyártás - Ipar 4.0
Az adatok okos felhasználásának, elemzésének és gyűjtésének bizonyos iparágakban - például távközlés, bankok, biztosítók - évtizedes hagyományai vannak. Ezek a cégek régóta megszokták, hogy különböző üzleti folyamataikat folyamatosan mérik, elemzik és optimalizálják, az értékesítési teljesítménytől az ügyfeleknek adott ajánlatokig. A gyártószektort az elmúlt években érte el ez a hullám az egyre olcsóbb szenzoroknak (az RFID technológia mára annyira elterjedt, hogy egyes hotelekben a törülközők is egyedileg azonosíthatóak), valamint az IoT-jellegű adatfeldolgozást támogató szoftverek fejlődésének köszönhetően. A felhasználási területek között szerepel a gyártásteljesítmény precíz követése, a minőséget befolyásoló tényezők monitorozása és a különböző gépek és berendezések intelligens, prediktív karbantartása is. A magyar gazdaságban jelentős súllyal bíró ipari szektor igényeinek kielégítésére számos hazai IT-vállalat indított komoly fejlesztéseket, és immár az IVSZ (Informatikai Vállalatok Szövetsége) berkein belül is működik Ipar 4.0 munkacsoport.           

Adatvezérelt üzlet, adatérzékeny vezetők
Az adatok megfelelő kiaknázása a vállalatvezetés felső szintjein is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Biztos jele ennek az, hogy egyre több cég hoz létre új, kifejezetten az adatokért felelő felsővezetői pozíciót (Chief Data Officer, magyarul adatgazdálkodási igazgató), aki az egész szervezetre kiterjedő hatállyal felel az adatok hasznosításáért. A technológiai kérdések mellett a CDO-k számára az egyik legnagyobb kihívás a hagyományos módszerekhez szokott vezetőket kicsit kizökkenteni, érzékennyé és fogékonnyá tenni az adatokban rejlő lehetőségekre.

A lehetőségekkel együtt járnak azonban kockázatok is. Az EU új adatvédelmi rendelete, a GDPR olyan komoly változásokat hoz, hogy az elmúlt 12-18 hónapban a cégek többsége kiemelt projektként kezelte a felkészülést, számtalan munkaórát beleölve a jogszabályok értelmezésébe, a belső rendszerek és folyamatok átvilágításába és a szükséges változtatások véghezvitelébe. A GDPR működéséről és várható hatásairól még szakmai berkekben is folyik a vita, az azonban vitathatatlan, hogy ez a szabályzás is a vállalati adattudatosságot erősíti, és ez mindenképpen hasznos.

budapestdata.hu

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.