Hirdetés
. Hirdetés

Az alacsony fogyasztás a jövő szervereinek kulcsa

|

Egy szerver az élete során nagyobb értékű áramot használ fel, mint amennyibe maga a szerver került, főleg ha tovább növekednek az energiaárak. Így aztán az egyik legfontosabb kérdés a fogyasztás hatékonyságának javítása, most már az adatparkok üzemeltetőinek esetében is.

Hirdetés

Mindezt Steve Prentice, a Gartner alelnöke és kutatási igazgatója mondta el a CeBIT kiállításon, majd hozzátette, "nem úgy látom, hogy az IT menedzserek környezetvédelmi szempontok alapján hoznák a szerverek lecserélését célzó döntéseiket, de ha belegondolnak abba, hogy a villanyszámla az összköltség 40-50%-át teszi ki, akkor az bizony már komoly megtakarításnak számítana.

Ahogy fejlődik a technológia, úgy növekednek az azt kiszolgáló energiaköltségek, amit például a hűtési rendszerek üzemeltetése okoz. "Ahogy egyre telítettebbekké válnak az adatparkok, úgy válik egyre nagyobb problémává a hőelvezetés.

A nagyobb gyártók a fentiekkel teljesen egyetértenek. Bernd-Dieter Heise, a Fujitsu-Siemens Computers standján úgy nyilatkozott, hogy nagyvásárlóik többsége inkább a kicsi blade szerverek felé orientálódik, mert felismerték, hogy fontos számolni az energia-megtakarítással. A Fujitsu-Siemens igen jó fogyasztási adatokkal rendelkező szerverekkel rendelkezik. A méréseik szerint a PrimeQuest 400-as modell 32 Itanium processzorral és egy terabájt memóriával 10,7 kilowattos fogyasztással büszkélkedhet, maga a szerver ára pedig 900 ezer euró. Más gyártók hasonló specifikációkkal rendelkező kiszolgálói 16 kW-os fogyasztást produkálnak. A Sun Microsystems újgenerációs szerverei is alacsonyabb energia-felvételt igényelnek.

A Tokiói Egyetem egyik legfrissebb tanulmányából az derül ki, hogy az adatparkok esetében az energiafogyasztás teszi ki az összköltség legnagyobb hányadát, évente akár egymillió dollárt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.