Hirdetés
. Hirdetés

Az állami mobilcég az Invitelt akarja partnernek

|

Az MPVI állami mobilcég az Invitellel léphet konzorciumba. Az ügylet mindkét félnek hasznos lehet, mert az Invitel előtt új lehetőségek nyílhatnak a közszférában, az MPVI pedig már meglévő ügyfeleket és infrastruktúrát érhet el.

Hirdetés

Az Invitel Távközlési Zrt. lehet az állami tulajdonú, negyedik mobilszolgáltató, az MPVI Mobil Zrt. partnere – értesült a Napi Gazdaság. A cégek konzorciumot hoznának létre a közös érdek alapján. Az Invitel az üzlettel beléphet a mobilszolgáltatói piacra, ahol kvázi saját termékét kínálhatná, miközben az állami mobiltársaság már az induláskor jelentősebb ügyfélkört érhetne el, továbbá kiterjedt hálózati infrastruktúrát vehetne igénybe. Az Invitel számára az is vonzó lehet, hogy új kapukra találhatna a közszférához is.

Ilyen döntés nem született az MPVI-nél, az információ csak piaci találgatás − közölte az állami mobilcég a Napi kérdésére. A társaság ugyanakkor nyitott lesz virtuális szolgáltatói együttműködés kialakítására, a partner, illetve partnerek kiválasztása pedig egyenlő esélyekkel történik majd. Az Invitel − ahogy a mobilpartnereivel folytatott együttműködései során eddig is tette − az MPVI indulásához is ajánlatot fog adni, partnerként kíván fellépni − közölte az üzleti napilappal a társaság kommunikációs igazgatósága.

Két hét múlva várható az állami mobiltársaság jövőjét érintő jelentős lépés, szeptember elején folytatódik ugyanis a Fővárosi Törvényszéken az az eljárás, amelyet mobiltelefon-társaságok indítottak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ellen. A cégek azt állítják, hogy az NMHH törvénysértően járt el azon a frekvenciapályázaton, amelyen végül a három állami cég − a Magyar Posta, az MVM és az MFB Invest − alkotta konzorcium lett a befutó.

A bíróság korábban ideiglenes intézkedésként felfüggesztette az új társaság, az MPVI frekvenciahasználati jogosultságát, ez pedig előrevetíti, hogy a cég év végén − vagyis a pályázati kiírásban szereplő határidőre − esetleg nem tudja elindítani szolgáltatását. Szakmai körökben sem tudnak sokat arról, hogy hol tart a társaság és a hálózat építése, bár olyan információk is felmerültek, hogy az MPVI már folyamatosan veszi fel a munkatársakat – értesült a Napi. A Magyar Nemzet egy névtelen informátor alapján korábban arról írt, hogy a konzorcium tartani kívánja a pályázatban elvárt határidőt, ezért a bíróság „packázása” ellenére nem halogatja tovább a fejlesztéseket. Az ország teljes szélessávú mobilinternet- és mobiltelefon-lefedése több tíz milliárd forintos beruházást jelent.

Amennyiben a bíróság helyt adna a felperes kifogásainak a nemzeti roaming ügyében (az új cég számára a meglévő szolgáltatóknak hozzáférést kell teremteniük a hálózatukhoz), az újabb perek sorát indítaná el, a negyedik társaság ugyanis nem tudná elindítani szolgáltatását, így akár több milliárd forintos kár merülne fel – vélekednek a lapnál.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.