Hirdetés
. Hirdetés

Az AMD árversenybe kezd a hatmagos asztali CPU-k piacán

|

Lényegesen olcsóbban, harmadáron adja az AMD hat magos processzorait az Intel konkurens termékeihez viszonyítva. Elemzők szerint az Intel nem száll be egy ilyen árversenybe.

Hirdetés

Árban próbálja megelőzni az AMD az Intelt, keddi bejelentése szerint legújabb hat magos processzorát, a Phenom II X6-ot máris lényegesen olcsóbban kínálja, mint a versenytárs.

Két olyan hat magos processzormodellt is kínál az AMD, mely lényegesen olcsóbb, mint az Intel kompetitív, szintén hat magos i7-980MX asztali CPU-ja, amelyet múlt hónapban jelentett be a cég. A Phenom II X6 1090T ára 295 dollár és 3,2 GHz frekvencián fut, az 1055T pedig 2,8 GHz-en működik és 199 dollárért szerezhető be. Ezzel szemben az Intel Core i7-980XM desktop processzora jóval drágább, 999 dollárba kerül, legalábbis az Intel weboldalán olvasható árlista szerint.

Adam Kozak, az AMD platform marketing menedzsere úgy beszélt az X6 lapkákról mint amelyeket játékosok és nagy teljesítmény igényű PC felhasználók számára terveztek, történetesen ezek a gyártó leggyorsabbjai az asztali termékvonalon belül.

Kozak elismerte, hogy az Intel Core i7-980XM chip valóban gyorsabb lehet egyes többszálúsított alkalmazások futtatásában, de arányaiban ugyanazért a pénzért sokkal több teljesíményhez jut a vásárló az AMD processzorokkal. Az AMD mellett döntő játékgép vásárlók a komplett konfigurációt megkapják majd annyi pénzért, mint amennyit pusztán az Intel csúcsprocesszorára költhetnének. ?Gyorsabbak lesznek az Intel hatmagosai, de ez az egyenlet az ár-érték arányról szól" mondta Kozak.

Dean McCarron, a Mercury Research vezető elemzője szerint a rajongók ugyan a teljesímény alapján ítélnek majd, de az ár sokat számít azoknál, akik kevesebbet költenek. McCarron szerint az AMD-nél van az előny az ár-teljesítmény arány tekintetében, de a teljesítmény hajszolói továbbra is lojálisak lesznek az AMD-hez. Ugyanakkor a lelkes rajongók piaca kicsi, és az Intel valószínűleg nem száll be egy ekkora árversenybe, azaz nem tervez drasztikus árcsökkentést vagy architekturális változtatásokat.

 

 

Az AMD már előzőleg piacra dobta Istanbul kódnevű hatmagos Opteron processzor családját és az előző hónapban a 12 magos Magny-Cours szerver CPU családot is útjára indította. Az asztali gépekbe szánt X6 az Istanbul designra épül, mondta Kozak. 6 MB harmadszintű gyorsítótárat foglal magában és fogyasztása 125 Watt.

Az X6 processzorok tartalmazzák a cég új Turbo Core technológiáját, mely 500 Mhz-el is képes megemelni a processzormag órajelét. Ezzel a technikával at 1090T modell akár 3,6 GHz-en is fut majd, az 1055T ütemjele pedig 3,3 GHz-re fokozható.

Az X6 a cég Leo platformjának része, így a lapkakészlet tartalmaz egy ATI 5000-es grafikus vezérlőt is. Akár 6 monitort is csatlakoztathatnak a felhasználók ezekre a grafikus rendszerekre. Kozak szerint a DirectX 11 kompatibilis vezérlők jobb teljesítményt biztosítanak Windows 7 alatt. Ettől persze használhatók lesznek a processzorok a konkurens NVIDIA grafikus kártyáival is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.