Hirdetés
. Hirdetés

Az AMD beveti mobil nehéztüzérségét

|

Az Advanced Micro Devices (AMD) már a notebookok piacán is veszélyezteti az Intel pozícióit, legalábbis szerdán ezzel a szándékkal hozza majd ki új Turion processzorcsaládját.

Hirdetés

A Turion 64 X2 chipek lesznek az első 64 bites, ikermagos notebook processzorok - jelentette be David Rooney, az AMD mobil üzletágának vezetője. A felhasználók számára a 64 bites adatfeldolgozás egyrészt a több szálon futó médiaalkalmazások, másrészt a Microsoft nemsokára megjelenő Vista operációs rendszere szempontjából lesz fontos. A többmagos processzorok az egy adott PC-n futó számos alkalmazás egyidejű ellenőrzését teszik lehetővé. Az AMD szerint a számítógéphasználók 85 százaléka egyszerre legalább hat programot futtat: víruskeresőt, levelező szoftvert, tűzfalat, spamszűrőt, pop-up blockert és tudtán kívül valószínűleg spyware-t is.

Az Intel Centrinója ennek ellenére sikeres maradt a notebookok piacán. A Centrino szoftvereket és hardvereket ötvöz, benne a processzorral, chipsettel és vezeték nélküli technológiával. Ha mindezzel fel akarja venni a versenyt, az AMD-nek valószínűleg egy jó processzornál többre lesz szüksége. A kaliforniai cég ütőkártyája az lehet, hogy választási lehetőséget kínál majd a kereskedőknek - egy halom vezeték nélküli és grafikai szolgáltató termékei működnek ugyanis együtt az új Turion chippel. Példaként elég megemlíteni az ATI-t, az Nvidiát, az Airgót, az Atheros Communications-t vagy a Broadcomot. Az Intel ezzel szemben eddig arra kárhoztatta az eladókat, hogy ugyanazt a Centrino platformot forgalmazzák mindenhol, és csupán az árak tekintetében versenyezzenek egymással.

Az elemzők szerint az AMD másik előnye az lehet, hogy előbb hozta ki új processzorait. A májusi megjelenés elég időt hagy a kereskedőknek arra, hogy az iskolakezdésre elkészüljenek konfigurációikkal és a plafonig halmozzák őket raktáraikban, mivel ez a második legeredményesebb eladási időszak az Egyesült Államokban. Ennél is gyorsabbak lesznek az Acer, a Fujitsu Siemens, a Gateway, a Hewlett-Packard és kilenc másik nagyobb forgalmazó, ők már ebben a negyedévben Turionnal szerelt notebookokat dobnak piacra.

Nicole D'Onofrio, a Current Analysis elemzője szerint ha az eladók egymás mellé teszik a Turiont és a Core Duót, vagy a skála legalján vitézkedő Sempront és az Intel Celeronját, az AMD termékei jönnek majd ki jobban az összehasonlításból. Az Egyesült Államok notebook-piacán 2005 áprilisában még 83 százalékos részesedéssel rendelkező Intel hagyományosan nagy előnnyel bírt a 15 százalékos AMD-vel szemben. Ez az arány 2006 áprilisára jelentősen megváltozott, az Intel 55 százalékosra olvadó részesedése mellett az AMD 45 százalékra jött fel. (Persze az arány világviszonylatban még nem ilyen kiegyenlített, itt az AMD 8,9 százalékról 12,2 százalékra javított.) A Current Analysis elemzése szerint augusztusban, a Merom munkanevű Core 2 Duo chipek megjelenésével a helyzet visszaáll a megszokott kerékvágásba, és újra megszilárdul majd az Intel vezető pozíciója. A korábbi megjelenés azonban egyelőre az AMD-nek kedvez, és csak rajta múlik, mennyire sikerül készpénzre váltania a nagyobbik vetélytárs késlekedését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.