Hirdetés
. Hirdetés

Az amerikai chipháború a szövetségeseknek jobban fáj, mint a kivárásra játszó Kínának

|

Az amerikai protekcionista politika a chippiacon átmenetileg előnyt hozhat Kínával szemben, de kérdés, hogy hosszú távon ki nevet a végén.

Hirdetés

Idén október folyamán a Biden-kormányzat kiterjesztette a félvezetők, a szuperszámítógépek és az ezekhez kapcsolódó alapanyagok és berendezések Kínába irányuló exportjára vonatkozó ellenőrzéseket. A kapcsolódó technológiák értékesítése és az ezekben az iparágakban dolgozó amerikai állampolgárok tevékenysége szintén engedélyköteles. Ezek az intézkedések jelentősen kibővítik az amerikai kereskedelmi minisztérium Ipari és Biztonsági Hivatala (BIS) lehetőségeit a Kínába irányuló, végfelhasználás szerinti technológiatranszfer korlátozására. A BIS most az eddigi legátfogóbb ellenőrzéseket hajtotta végre a félvezetőgyártás és a szuperszámítógépek területén.

A piacok hasonlóan reagáltak, több milliárd dollár elveszett a szegmensben dolgozó cégek részvényeiből. Olyan társaságok érintettek, mint az Applied Materials, a KLA és a Lam Research. A BIS igyekezett tisztázni a különböző jogi kétértelműségeket, és egyre világosabbá válik, hogy a kevésbé kifinomult, "régi csomópontokat" gyártó üzemeket ez viszonylag kevéssé érinti. A Kínában chipgyártó létesítményeket birtokló amerikai, koreai és tajvani cégek szintén ideiglenes, egyéves engedélyeket szereztek arra, hogy amerikai technológiákat használhassanak ezekben a létesítményekben.

Hirdetés

A haladék azonban csak átmeneti lehet. November közepén Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter Hollandiába és Japánba küldte helyettes államtitkárát, hogy további lépésekre ösztönözze őket. Nem tudni, hogy ezek az országok - amelyek az IC-gyártás egyik kulcsfontosságú lépése, a litográfiai folyamat specialistái, - beleegyeznek-e az amerikai kérésekbe.

Nehéz megállapítani, hogy a Biden-kormányzat mit követelhet még szövetségeseitől. A kettős felhasználású termékek listáján már szerepelnek a vonatkozó litográfiai berendezések. Az exportellenőrzés már most is szerződéses kötelezettségvállalások és az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió (EU) tagállamai közötti szoros koordináció tárgyát képezi. Hollandia szintén megtagadja a kiviteli engedélyeket minden olyan extrém UV (EUV) berendezésre, amelyet nagyon miniatürizált chipkészletek nagyüzemi gyártásához használnak.

Bár a piaci értékelések stabilizálódtak, az októberi fejleményeket nem szabad alábecsülni. Ezek az intézkedések eltérnek attól a "csúszóskála" megközelítéstől, amely az Egyesült Államokat és szövetségeseit egy vagy két generációval előrébb tartotta a kulcsfontosságú technológiák terén. Ahogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette - a legújabb exportellenőrzések célja, hogy "a lehető legnagyobb előnyt" biztosítsák.

Október előtt az amerikai exportellenőrzés a litográfiai berendezésekre irányult, de fél tucat kritikus gyártási lépésben, ahol történetesen az amerikai vállalatok domináltak, továbbra is laissez-faire maradt. Kína nem holland EUV-berendezésekkel, hanem "lerakással és maratással" - egy alternatív eljárással, amely amerikai eszközökre támaszkodott - törte át a 7 nanométeres chipek határát. Egyes elemzők szerint a világ három legnagyobb WFE-je - amelyek mind amerikaiak - 2019 óta 5,4 milliárd dollárral növelte kínai forgalmát, jelentősen kiszorítva a külföldi versenytársakat.

A piaci beavatkozásnak ára van, a termelési silók ritkán hatékonyak gazdaságilag. Az amerikai ipar veszteségei milliárdokban mérhetők. A tajvani, japán, dél-koreai és európai cégeknek is át kell alakítaniuk szervezeteiket, hogy a piacon maradhassanak. Még akkor is, amikor a BIS kiadja az exportengedélyeket, az eljárásbeli átláthatatlanság hisztériát szít a kivételezéssel vagy az amerikai protekcionizmussal kapcsolatban. Az EU számára a litográfiára való aránytalan összpontosítás csak egy újabb példa arra, hogy az egymást követő amerikai kormányok Kínát ürügyként használják fel Európa vezető szerepének semlegesítésére. Hasonló gyanú merült fel az 5G-versenybe való amerikai belépési kísérletek kapcsán is.

Az EurasiaReview kommentárja szerint Kínának ebbenaz ügyben nem kell kapkodnia, mert sokkal nagyobb távlatokban tervez, és az idő, mint történelme során mindig, mellette áll.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.