Hirdetés
. Hirdetés

Az Apple az OS X-ből is kihagyja a Flasht

|

Az új MacBook Air lesz a gyártó első olyan számítógépe, amelynek gyárilag telepített szoftverarzenáljából teljes egészében kimaradtak az Adobe szabványával kompatibilis megoldások.

Hirdetés

Az Apple pénteken jelentette be, hogy a múlt héten bemutatott MacBook Air már teljesen ?flashmentesen" kerül a boltokba. A vállalat fokozatosan kiárusítja a gyárilag telepített Adobe rendszerekkel szerelt számítógépeit és notebookjait; a következő szériák vásárlói már csak a saját szakállukra szerezhetik be ezeket a megoldásokat.

?Továbbra is boldogan biztosítjuk a flash támogatását a Mac számítógépeken; úgy véljük, a felhasználók akkor juthatnak hozzá a legfrissebb és legbiztonságosabb verziókhoz, ha maguk töltik le őket az Adobe oldaláról" - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Bill Evans, az Apple szóvivője.

Az Apple a döntéssel egyidejűleg a flash OS X operációs rendszeren keresztül történő automatikus biztonsági frissítéseit is megszünteti: a továbbiakban ezeket is a felhasználóknak kell majd letölteniük.

Andrew Storms, az nCircle Security biztonsági igazgatója szerint ez nem volt okos húzás a cég részéről. ?Az Apple elszigeteli magát a biztonságtechnikai közösségtől" - vélekedett Storms, hozzátéve: ?Azoknak a felhasználóknak a jelentős része, akik elavult verziókat használnak, valószínűleg azzal sincsenek tisztában, mikor adja ki az Adobe a frissítéseket."

Az Adobe szakértői is hasonlóan vélekednek. ?Az Adobe az tanácsolja a felhasználóknak, hogy haladéktalanul töltsék le az Adobe Flash Player legújabb verzióját" - nyilatkozta egyik szóvivőjük, hozzátéve, a Mac tulajdonosok a cég biztonságtechnikai blogján tájékozódhatnak a legújabb frissítésekről és hibajavításkról.

Az Adobe a közeljövőben olyan alkalmazással bővíti majd a Mac számítógépekre optimalizált Flash Playereket, amelyek automatikusan felhívják a felhasználókat a frissítésekre.

Storms szerint az Apple döntése a régóta zajló Adobe-ellenes technológiai háború egyik legújabb hadmozdulata. ?Az Apple azon van, hogy mind jobban elhatárolódjon a flash-megoldások használatától" - hangsúlyozta a szakember. ?Igaz ugyan, hogy a Microsoft sem frissíti a flasht, mégis, nagyobb hajkandóságot mutat arra, hogy más gyártókkal működjön együtt, mint az Apple."


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.