Hirdetés
. Hirdetés

Az Apple azt tervezi, hogy 2024-től amerikai és európai chipeket használ majd

|

Az arizonai üzem várhatóan 2024-ben kezdi meg működését.

Hirdetés

Az Apple arra készül, hogy a következő néhány évben egy amerikai gyárból szerezzen be chipeket. A vállalat vezérigazgatója, Tim Cook állítólag a helyi mérnöki és kiskereskedelmi alkalmazottakkal tartott németországi találkozón elmondta, hogy az Apple már meghozta a döntést, és egy arizonai gyárból fog vásárolni.

Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy így csökkenne az Apple függősége az ázsiai, különösen a tajvani gyáraktól, ahol a világ processzorainak 60 százalékát állítják elő. "Függetlenül attól, hogy mit éreznek és gondolnak, a bárhonnan származó 60 százalék valószínűleg nem stratégiai pozíció" - mondta talányosan Cook.

A vezérigazgató valószínűleg a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. arizonai üzemére célzott, amelyet jelenleg építenek. A TSMC az Apple kizárólagos chipgyártó partnere, bár az NVIDIA, a MediaTek, az AMD és az ARM is az ügyfelei közé tartozik. Az arizonai üzem várhatóan 2024-ben kezdi meg működését.

Hirdetés

Korábbi jelentések szerint az Apple azt tervezi, hogy a TSMC új, 3 nanométeres csíkszélességgel készülő chipjeit használja majd készülékeiben. A Financial Times szerint az A17-es mobilprocesszor, amelyet az Apple jelenleg a 2023-as iPhone-családjához fejleszt, az új technológiával készül majd tömegesen. Nem világos, hogy az Apple csak a régebbi és kevésbé kifinomult chipekhez kívánja-e használni az arizonai üzemet, vagy a TSMC tervezi a gyár frissítését. A tajvaniak már gondolkodnak, hogy a 12 milliárd dolláros arizonai létesítménye mellé egy második üzemet is építsenek, de a Bloomberg úgy tudja, hogy még nem született végleges döntés.

Amellett, hogy Cook elárulta, az Apple amerikai gyártású processzorokat fog beszerezni, állítólag azt is mondta a munkatársaknak: "Biztos vagyok benne, hogy Európából is fogunk beszerezni, ahogy ezek a tervek egyre nyilvánvalóbbá válnak." A Bloomberg korábban arról is beszámolt, hogy a TSMC tárgyalásokat folytat a német kormánnyal létesítmények nyitásáról az országban. Európa, az USA-hoz hasonlóan, szintén arra törekszik, hogy a félvezetőgyártókat üzemek nyitására csábítsa a régióba, és megerősítse versenyképességét és ellenállóképességét a félvezető technológiák és alkalmazások területén.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.