Hirdetés
. Hirdetés

Az Apple fizet a Nokiának

|

Két évig tartó pereskedés ért véget.

Hirdetés

nokia c7 okostelefon
nokia c7 okostelefon
Megállapodott a két, mobilkommunikációban érdekelt óriás már több mint másfél éve zajló szabadalmi vitájuk peren kívüli lezárásáról. A pénzügyi részletek és a szerződés tartalma ugyan nem került nyilvánosságra, de a kiszivárgott információk szerint az Apple jelentős összeget fog szerzői jogdíjként kifizetni a finn telefongyártó vállalatnak.

Erre a Nokiának szüksége is lesz, hiszen az okostelefon piacon későn eszmélő cég részvényei gyakorlatilag folyamatosan esnek a februárban bejelentett Microsoft-Nokia megállapodást követően. Eszerint a Symbian operációs rendszerét a jövőben háttérbe szorító finn vállalat a Microsoft Windows Phone 7-et használja majd készülékeiben. Ám ezek a telefonok csak az idei év legvégén vagy a jövő év elején kerülhetnek a boltokba, ami azt jelenti, hogy a felhasználók addig is kivárásra játszanak vagy elpártolnak a Nokiától. Ez további bevétel-kiesést jelent, a rést, réseket pedig az Apple-lel most tett megállapodásokhoz hasonló egyezségekkel tömheti be (részben) a finn, távközlési eszközöket gyártó óriás.

„Elégedettséggel tölt el bennünket az Apple-t a Nokia licenceket használók egyre növekvő táborában látni." - nyilatkozta a megállapodás kapcsán Stephen Elop, a Nokia elnöke és vezérigazgatója.

A két vállalat között 2009 októbere óta zajlott szabadalmi vita, a finnek ekkor adták be panaszukat az amerikai vállalat ellen a Delaware-i kerületi bíróságon. Azzal vádolták az Apple-t, hogy annak iPhone készüléke megsérti a Nokia távközlési és vezetékmentes technológiákra vonatkozó szabadalmait. Összesen tíz esettel (többek között a vezetékmentes adatátvitellel, beszédkódolással, biztonsággal és titkosítással) kapcsolatban nyújtott be panaszt az amerikai bíróságnak a finn vállalat.

A közel két évvel ezelőtti perindítást követően a jogi harcok gyorsan felizzottak, hamarosan mindkét vállalat bepanaszolta ellenlábasát az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál, az ITC-nél. Idén márciusban a Nokia tovább bővítette az ITC-hez intézett jogi kifogásainak sorát, hét további szabadalom megsértésének vádjával. Emellett azt is állította, hogy az Apple további Nokia szabadalmakat sért meg gyakorlatilag az összes mobiltelefonján, hordozható zenelejátszóján, táblagépén és számítógépén.

Ám amint az lenni szokott, a vita nem a bíróságon dőlt el, hanem a két fél peren kívül megegyezett egymással. Mindkét vállalat visszavonta az ITC-nél tett panaszát, és létrejött a most bejelentett megállapodás, amit az Apple szóvivője, Alan Hely úgy kommentált, hogy cége örül a Nokiával zajló tárgyalások végének, illetve annak, hogy mindkét vállalat ismét saját üzletmenetére koncentrálhat. Csökkentendő az Apple nimbuszán esett foltot, azt azért még jegyezte, hogy: „Az Apple és a Nokia megállapodtak az összes, jelenleg zajló perük lezárásáról és egymás egyes szabadalmainak licenceléséről, habár az iPhone-t egyedivé tevő fejlesztések többségére ez nem vonatkozik."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.