Hirdetés
. Hirdetés

Az Apple már fenyegetően gazdag

|

Az Apple piaci kapitalizációja elérte az 500 milliárd dollárt, ami eddig csak igen kevés vállalatnak sikerült, s ezek sem voltak képesek fennmaradni sokáig ezen a csúcson.

Hirdetés

Az Apple eddig is a világ legértékesebb vállalata volt. A rés közte és a második Exxon Mobil olajipari konglomerátum között pedig egyre szélesedett az elmúlt hónapban, amikor a befektetők megkapták a jelentést az ünnepi bevásárlási szezon robbanásszerű iPhone és iPad eladásairól. A cég papírjaival kapcsolatos  várakozások ezt követően még magasabbra kúsztak, s a részvényesek vaskos osztalékra számítanak. A hónap utolsó tőzsdei napján a cég piaci értéke így közel 506 milliárd dollárra ugrott azzal, hogy a részvényérték 7,03 dollárral, azaz 1,3 százalékkal megnövekedve 542,44 dolláron zárta a szerdai kereskedést. Az izgalomhoz az is hozzátartozik, hogy jövő szerdán mutatják be Cupertinóban a következő generációs iPad-et, amellyel szemben szintén nagyok a várakozások.

Az Apple egy igen exkluzív körbe került be az 500 milliárdos határ átlépésével. Ez korábban ugyanis csak öt amerikai cégnek sikerült – az AP hírügynökség tudósítása szerint. A legutóbbi 500-as ugrást az Exxon hajtotta végre 2007-ben, a cég értéke ma 411 milliárd dollár. A klub tagja még a Microsoft (amely 1999-ben lépte át a határt, sőt egy napig a 600 milliárdot is, de ma csak 267 milliárdot ér), a General Electric (ma 200 milliárdot ér), a Cisco (jelenleg 100 milliárdot ér), és az Intel (jelenleg 100 milliárdot ér).

Van egy nagy különbség az Apple és a többi klubtag között. Az Exxon árfolyamát az olajpiaci megrázkódtatások, a technológiai cégekét pedig a 2000-es évek elején kialakult technológiai részvények piacán kialakult befektetői éhség hajtotta fel. Az Apple azonban nem a befektetési szeleknek köszönheti értékét, hanem a hatalmas egy részvényre jutó bevételeinek. Mindent elmond, hogy a részvényárhoz mért bevétele 21-szer magasabb, mint a Google-é, és 14-szer magasabb, mint a legjobb cégeket tömörítő S&P 500 hasonló mutatója. És a bevételek növekedése nem áll meg, az utolsó negyedévben 118 százalékkal emelkedtek, elérve a 13,06 milliárd dollárt. Az elemzők előrebecslése szerint a cég kapitalizációja tovább fog emelkedni, a valószínű részvényár 592 dollárra nő, ami a kapitalizációt 552 milliárdra emeli a közeli jövőben. Ami biztos, hogy a cégnek 97,6 milliárd dollár készpénze van. S ez Tim Cook vezérigazgató szerint sokkal több, mint amire szükségük lenne.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.