Hirdetés
. Hirdetés

Az automatizálás lehetőségei az elektronikai iparban

|

A vevők hirtelen felmerülő igényeihez és szükségleteihez való gyors alkalmazkodás az elektronikai gyártók egyik legfőbb kihívása.

Hirdetés

Együttműködő robotok vagy más néven kobotok további automatizálási lehetőségeket teremtenek az elektronikai iparban. Jellemzőjük, hogy szűkös termelési területen, emberek közvetlen közelében is képesek a munkavégzésre, továbbá a gyors végrehajtás és új feladatokhoz való átcsoportosítás, valamint intuitív programozás és kezelés. Támogatják a felszedés és az elhelyezés (pick and place), valamint a raklapozás folyamatait nagy és kis vállalatoknál egyaránt.

A gyártók világszerte fektetnek be az automatizálásba. A 2020 tavaszán Magyarországon végzett elektronikai vállalatokra is kiterjedő "KKV robotizációs barométer" felmérés azt mutatta, hogy a kkv-k többek között azt várják a robotizálástól, hogy lehetővé tegye számukra a termelési költségek csökkentését, javítva ezáltal annak hatékonyságát (72%), továbbá növelje a versenyképességet (71,4%), és a gyártott termékek mennyiségét (68,7%), ami nagyobb jelentőséggel bír a kisvállalkozások számára. Ezeken felül a vállalatok számára fontos az emberi hibák kiküszöbölése (61,3%), az alkalmazottak megtartása (63,9%), valamint a termékek minőségének (56,6%) és a termelés rugalmasságának (54,6%) javítása. Az elektronikai és high-tech iparágak az ipar 4.0 legfontosabb szereplői. Ezen iparágak vállalatai a lehető legnagyobb rugalmasságot követelik meg a termelés automatizálása, a gyorsaság és az innováció támogatása érdekében.

Hirdetés

A vevők hirtelen felmerülő igényeihez és szükségleteihez való gyors alkalmazkodás az elektronikai gyártók egyik legfőbb kihívása. Ehhez szükséges mintadarabok és tanúsított termékek létrehozása, továbbá rendszeres termelés a legrövidebb időn belül. Ezen túlmenően a maximális minőségre törekedve az elektronikai ipar összes termékét tesztelni kell. Sok vállalat ezt az időigényes feladatot a manuális folyamatokra hagyja, ami azt jelenti, hogy az alkalmazottak rutinszerű, kevésbé produktív feladatokkal kénytelenek foglalkozni és több hibát követnek el az automatizált folyamatokhoz képest. Egyre több high-tech gyártó törekszik a tesztelési feladatok, sőt a teljes gyártási folyamat optimalizálására a váltakozó vevői megrendelések hatékonyabb teljesítése érdekében.

Ezen szükségletek kielégítésére az együttműködő robotok az ismételhetőség és a rugalmasság ideális egyensúlyát kínálják a gyártóknak és a beszállítóknak, még azokban a folyamatokban is, amelyek eddig nem voltak alkalmasak az automatizálásra. A 24 órás munkavégzés képessége és az ismétlődő 0,03 mm pontosságú mozgástartomány (a Universal Robots esetében) lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a lehető legnagyobb mértékben használják ki termelési kapacitásukat és ezzel egyidejűleg fenntartsák az állandó minőséget. A könnyű kialakítás és a kis méret alkalmassá teszi a kobotokat a kisebb munkaterületen történő munkavégzésre.

Alkalmazások

A kobotok az elektronikai eszközök gyártásának szinte teljes mértékű automatizálását teszik lehetővé. Garantálják az egyenletesen magas minőséget, pontosságot, valamint az állandó adagolást sok ismétlés után is. Az együttműködő robotok növelik a folyamatok pontosságát és csökkentik a hulladék mennyiségét. Kiválóak az összeszerelés, ragasztás, hegesztés, csomagolás, raklapozás vagy minőségellenőrzés területén. Alkalmazásuk pozitívan hat a sebességre és a minőségre, ugyanakkor minimalizálja a nehézgépekkel végzett munkával kapcsolatos sérülések kockázatát. Egyéni igényeiktől függően a vállalat alkalmazhat különféle végeffektorokkal vagy felügyelőrendszerekkel ellátott kobotokat a gyártás különböző szakaszaiban, pl. nagy érzékenységet igénylő kis elektronikai alkatrészek összeszerelése során.

Kobotok alkalmazása különböző piaci területeken

A Paradigm Electronics nagy teljesítményű hangszórók és mélynyomók gyártója. A munkaigényes termékek iránti kereslet kielégítése érdekében a Paradigm UR10 robotot alkalmaz a polírozásnál. "Ez a fajta robot lehetővé tette számunkra, hogy ember és robot ugyanazon a munkaterületen dolgozzon. Jelenleg egy inga típusú műveletben dolgoznak, lehetővé téve az emberi munkaerő számára, hogy biztonságos beavatkozás mellett ellenőrizze, hogy a robot megfelelő mennyiségű munkát végzett-e, mielőtt egy másik emberi munkaerő általi végső fényezésre kerülne sor. Ebben a műveletben nagy mértékben fonódik össze a gépi és emberi munkaerő"- mondta John Phillips, a Paradigm gyártási vezetője. "Túl nagy erő kifejtése esetén a felület felmelegszik és a vártaktól eltérő eredmények születnek. Óriási előnyt jelent tehát, ha pontosan meghatározható a robot által kifejtendő erő"- teszi hozzá Phillips.

A Universal Robots mobil flottája naponta kap megrendeléseket az egyre változó feladatok megoldására a high mix - low volume (azaz sokféle termék kis darabszámban) gyártó Scott Fetzer Electrical Grouppnál (SFEG). A UR5 és UR10 robotok kerekes talapzaton állnak és mobil UR robotok egész flottája épül, amelyek a lemezipari részlegen kerülnek telepítésre és integrálásra a teljes gyártási ciklusba, a kezdő üres darab vágásától a kivágóprésen át a formázásig, a hajtogatásig, egészen az elektromos alkatrészek végső összeszereléséig. A tervek szerint további robotok segítenek majd a toronyprések és a hajlítóprések kiszolgálásában.

A kobotok használatát leíró különféle esettanulmányok jól szemléltetik e megoldások sokoldalúságát. A programozás és a használat egyszerűségének köszönhetően a kobot egy olyan eszköz, amely a technológiára nyitott operátorok kezében segítheti a vállalatokat a gyorsabb fejlődésben és a hatékonyabb piaci versenyben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.