Hirdetés
. Hirdetés

Az Egyesült Királyság repülés közben tesztelte kvantumnavigációs technológiáját

|

Az ilyen típusú rendszerek további biztonsági réteget jelenthetnek.

Hirdetés

Az Egyesült Királyság repülési kísérleteket végzett a kvantumalapú technológiával, amely reményei szerint lehetővé teszi a hagyományos, GPS-t használó műholdas rendszerektől független navigációt - közölte hétfőn a tudományos minisztérium.

A teszteket az Infleqtion kvantumtechnológiai cég a BAE Systems légvédelmi ipari vállalattal és a QinetiQ védelmi technológiai céggel közösen végezte május 9-én. A módosított RJ100-as repülőgép fedélzetén végrehajtott repüléssorozat során tesztelt technológia egy kompakt atomórát és egy ultrahideg atom alapú kvantumrendszert tartalmazott.

Míg a GPS zavarása viszonylag ritka, és nem befolyásolja közvetlenül a repülőgépek repülési útvonalát, a minisztérium arra számít, hogy a kvantumrendszerek további biztonsági réteget jelentenek, miközben katonai előnyt kínálnak.

Hirdetés

"Az, hogy megbízhatóan és pontosan tudjuk, mikor és hol van bármely eszköz és érzékelőrendszer, további lehetőségeket teremt a platformok tervezéséhez és képességéhez. Ez nagy szerepet fog játszani a következő generációs légi harci rendszerek fejlesztésének támogatásában" - mondta Henry White, a BAE Systems érzékelési technológiáért felelős vezetője.

A projekt közel 8 millió fontot (10 millió dollárt) kapott a kormánytól, mivel az Egyesült Királyság kvantumalapú gazdasággá kíván válni. Az Egyesült Királyság kormánya tavaly mutatta be a 2,5 milliárd fontos Nemzeti Kvantumstratégiát, amely a következő évtizedben támogatni fogja a kvantumszámítási projekteket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.