Hirdetés
. Hirdetés

Az emberi értelem kiterjesztése

|

Az ember akkor teljesedik ki igazán, ha megtanul a gépekkel együtt dolgozni, állítják a Machine Intelligence Zrt. vezetői, Agod Attila, Velkei Szabolcs és Csetri Orsolya. A digitalizálás útjára lépő vállalatokat mélytanuló szoftverekkel segítik minőségibb termékek gyorsabb piacra vitelében, de van számos más ötletük is.

Hirdetés

Cégük gépi látáshoz és érzékeléshez kínál mesterséges intelligenciára alapuló kész, vagy az üzlethez adaptálható megoldásokat. Szoftvereik akár valós, akár az általuk épített virtuális valóságban generált adatokon is betaníthatók, legyenek azok képek, videók vagy bármilyen más szenzor által gyűjtött információ.

Computerworld: A mesterséges intelligencia (AI) szinte berobbant a köztudatba, és átalakít iparágakat. Mely ágazatok, milyen méretű szervezetek legfogékonyabbak a bevezetésére?
Agod Attila: Három ágazatban látjuk és alakítjuk a fejlődést: a gyártásban, a feldolgozóiparban és az online szolgáltatások területén. A gyártásban vagy az élelmiszeripari termelésben például kamerákkal segítünk megtalálni a hibás terméket, vagy egy videófolyamot elemezve jelzünk, ha az ember veszélybe kerül. Az online szolgáltatások közül a játékipart és az online orvosi diagnosztikát emelném ki, ahol a képek és videók AI-alapú elemzése nagyon megnöveli a szakemberek produktivitását.
Csetri Orsolya: Ami a vállalatméretet illeti, a mérethatékonyság gyümölcseit főleg a nagy cégek élvezik, de valójában nem a méretet, hanem a mesterséges intelligenciával kiváltható munkaerő arányát érdemes nézni. Vegyünk például egy tanácsadó céget az előbb említett játékiparból, ahol mindenki számítógépes játékok elemzésével foglalkozik! Az ő cégük munkaerejét megsokszorozza, ha a mi AI-megoldásunk analizálja a játékokról felvett videókat az ember helyett. Ez elvezet odáig is, hogy kisebb cégek gyorsabban fejlődnek, és érik el azt a minőséget és hatékonyságot, amire korábban csak mamut társaik voltak képesek.

CW: Mennyire forgatja fel a bejáratott folyamatokat az AI beillesztése, implementálása?
AA: Elterjedt vélekedés, hogy számos munkakör megszűnik. A valóságban a munkakörök átalakulnak, vagy újak születnek. Például az emberi tudást csak az adott terület szakértői tudják átadni a gépeknek. Ezt a tudásátadást hívják az adat annotálásának. A felszabadult munkaerő egy része az annotálással, majd az AI-megoldások karbantartásával (MLOps) fog foglalkozni, mert a termékek, az alapanyagok és a körülmények folyamatosan változnak, így - még jó ideig - az embernek újra kell tanítani a mesterséges intelligenciát, hogy ezeket a változásokat kövesse.
Velkei Szabolcs: Azt látjuk, hogy a munkaerő a kreatívabb munkakörök felé áramlik a cégeken belül. Tehát mind a szakmunkások, mind a mérnökök több időt töltenek a gépek fejlesztésével és tanításával, ami kreatívabb feladat, mint a gyártás ellenőrzése és karbantartása. Ugyanígy a gazdasági ágazatok között is megfigyelhető a kreatívabb szektorok felé áramlás. A gyártás, logisztika és energetika területén várhatóan csökken majd az emberi munkaerő, míg a high-tech, a k+f és a szakmai szolgáltatások területén egyre több ember fog dolgozni.

CW: Milyen lehetőségek rejlenek a MInD (Machine Intelligence Designer) platformban?
AA: A platform két célcsoport munkáját könnyíti meg: a mérnökét és a kutatóét. A mérnök szoftverfejlesztői képesítés nélkül építhet a MInD platformon AI-megoldást például gyártósorokra, számítógépes játékokra vagy biztonságtechnikai kamerákra. A kutatónak pedig megkönnyítjük a kísérletezést azzal, hogy készen kap előannotáló modelleket, neurális architektúrákat és ezek betanítását értékelő riportokat.
VSz: Igyekeztünk a MInD-dal teljes körű szolgáltatást nyújtani, hogy egyetlen részfeladatra se kelljen elhagyni a platformot. Megtalálható benne egy dinamikusan bővíthető adatbázis, grafikus annotációs felület, szintén grafikus neurálishálózat-tervező, számos ellenőrző, riportáló és folyamatkövető alrendszer. A végeredmény pedig egy peremszámítógépeken és a felhőben egyaránt használható, termelési IT-rendszerekkel kommunikálni képes intelligens modul, illetve ilyen modulok hálózata.
CsO: A platformunk olyan, mint egy jól felszerelt asztalosműhely, ahol a nyers fa (adat) feldolgozásához szükséges szerszámoktól a kész bútor (AI-megoldás) összeállításához szükséges szerszámokig minden megtalálható. Egy ilyen alkotóműhelyben az ember érzi, hogy halad. Valahol minden automatizációt elősegítő algoritmust fejleszteni és működtetni kell - a MInD ezt a munkát teszi intuitívvá és könnyen kezelhetővé, ami ma egyre erősödő elvárás a szoftverekkel szemben.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.