Hirdetés
. Hirdetés

Az EU több mint 1 milliárd euróval támogat 54 védelmi ipari kezdeményezést

|

A projektek között van olyan, amely több mint 70 ipari szereplőt és kutatószervezetet fog össze.

Hirdetés

Az Európai Bizottság az Európai Védelmi Alap (EFA) keretében 1,031 milliárd euró (mintegy 412,4 milliárd forint) uniós finanszírozást hagyott jóvá 54 védelmi célú kutatási és fejlesztési kezdeményezés támogatására - tájékoztatott az uniós testület csütörtökön.

A kiválasztott projektek a védelmi képességek kritikus területeit érintik, köztük a kibervédelmet, a szárazföldi, légi és tengeri műveleteket, az űreszközök védelmét és a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) védelmet.

Megvalósulásuk esetén a kezdeményezések hozzá fognak járulni az EU védelmi képességének erősítéséhez például a jobb helyzetfelismerés, a világűrhöz való hozzáférés és a jövőbeli harckocsi-technológiák biztosítása révén.

Hirdetés

A projektek között van olyan, amely több mint 70 ipari szereplőt és kutatószervezetet fog össze, hogy harckocsik fejlesztésén, illetve páncélozott járművek új felfüggesztési rendszerének kialakításán dolgozzanak. Vannak olyan kezdeményezések, melyek a nagyméretű rakományok stratégiai légi szállítását célozzák a katonai missziók gyors támogatásának biztosítására. Egy másik kezdeményezés 12 uniós tagállamból és Norvégiából fog össze vállalatokat a pilóta nélküli légi rendszerekkel, például drónokkal szembeni védelmi technológiák fejlesztésére - részletezték.

A finanszírozott kezdeményezésekben az EU-tagállamokból és Norvégiából összesen 581 vállalat, illetve jogi személy vesz részt. A rendelkezésre álló összegből 265 millió euró jut 30 kutatási projekt, és 766 millió euró 24 képességfejlesztési projekt finanszírozására - tették hozzá.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.