Hirdetés
. Hirdetés

Az IBM karboncsövekkel váltaná ki a szilíciumot

|

Az IBM évek óta kísérletezik a karbon nanocsövek felhasználásával a komputerchipek gyártásában. Az új technológia nagyban hozzájárulhat a lapkák méretének csökkentéséhez.

Hirdetés

Az IBM vasárnap kiadott sajtóközleményében azt írja, hogy a cég szakemberei nagy lépést tettek előre a karbon nanocsövek (carbon nanotubes, CNT) felhasználásával készült, kereskedelmi célokra is alkalmas félvezetők kifejlesztése felé. A kutatók jelentős mértékben növelni tudták az egyetlen chipen elhelyezhető csövecskék számát.

Az IBM szakemberei áttörést értek el: tízezer nanocsövet helyeztek el egyetlen ostyán

A vállalat illetékesei szerint ezzel fontos mérföldkőhöz érkezett a szilícium-korszakot követő számítástechnikai megoldásokkal kapcsolatos kutatás-fejlesztés. Az IBM egy olyan gyártási technológiával kísérletezik, amely lehetővé teszi nagyszámú CNT pontos elhelyezését a chipek alapjául szolgáló ostyákon. A megoldás hosszabb távon a ma használt szilícium-alapú félvezetők lecserélését, és a lapkák méretének további csökkentését is lehetővé teheti.

Az IBM jelenleg tízezer CNT-ből készült tranzisztort tud elhelyezni egyetlen chipen. Ez a sűrűség természetesen még mindig messze alatta marad a ma használt szilícium-chipekéinek: az asztali számítógépekbe épített modelleken akár egymilliárdnál is több tranzisztor zsúfolható össze – de mégis jelentős áttörést jelent. A technológia kifejlesztői a Nature Nanaotechnology című folyóiratban publikálták kutatásuk részletes eredményeit.

A legfontosabb a méretcsökkentés

Az Intel legújabb szilícium-alapú processzorai 22 nanométeres gyártási technológiával készülnek. Az ipar az úgynevezett „1X” technológiával ennél kisebb NAND flash tárolóchipeket is képes készíteni, ám a szakértők egyetértenek abban, hogy a hagyományos lapkák lassan már nem zsugoríthatók tovább.

A kisebb tranzisztorok amellett, hogy a korábbiaknál jóval energiatakarékosabb és gyorsabb működést tesznek lehetővé, a gyártási költségeket is nagymértékben csökkenthetik. A számítástechnika egyik legfontosabb etalonját, amely szerint az egységnyi szilíciumon elhelyezhető tranzisztorok száma folyamatosan hatványozódik, Gordon Moore, az Intel egyik társalapítója fogalmazta meg.

Technológiaváltás a chipkészítésben

A karbon nanocsövek tulajdonképpen csőformájú szénmolekulák, amelyek nyomtatott áramkörök tranzisztoraiként is képesek működni. Jóval kisebbek, mint a szilíciumból készült tranzisztorok, de igen nehéz őket a megfelelő sűrűségben és pontossággal elhelyezni a chipek hordozófelületén.

A hagyományos lapkákat marásos technológiával gyártják – a CNT-ket ezzel szemben nagy pontossággal kell „ráhelyezni” az ostyákra. További problémát jelent, hogy a gyártás során nem csak szén-, hanem fémalapú CNT-k is keletkeznek, amelyek áramköri hibákat eredményeznek, és kiselejtezésük nagy nehézséget okoz a gyártók számára.

Az IBM szerint újonnan kifejlesztett gyártási módszerük révén mindkét fenti probléma kiküszöbölhetővé válik. A cég kutatói speciális oldatokba keverték a CNT-ket, amelyekkel aztán különlegesen kialakított, kémiai „barázdákkal” ellátott hordozóanyagokat itattak át. A barázdák lehetővé teszik, hogy a CNT-k az elektromos áramkörök kialakítására alkalmas módon, a megfelelő „mintában” kössenek meg a hordozófelületen, és a vezetőképtelen, „selejtes” nanocsövek kirostálására is alkalmasak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.