Hirdetés
. Hirdetés

Az ICANN nyomozna a névtelen weboldal tulajdonosok után

|

Akár a doménnevek egynegyede is úgy lehet regisztrálva, hogy a tulajdonos nem azonosítható. Az ICANN lépésekre készül.

Hirdetés

Az ICANN szerint a bejegyzett domének 15-25 százalékát úgy regisztrálták, hogy a tulajdonos személyes adatai nem kérdezhetőek le a ?WHOIS" keresések segítségével.

Azok a doméntulajdonosok, akik nem szeretnék elrejteni személyes adataikat a nyilvánosság elől, általában proxy, vagy titoktartási (privacy) szolgáltatásokat használnak erre a célra. Az előbbiek a saját nevükre regisztrálják a megbízó valódi tulajdonosok doménjeit, míg az utóbbiak lehetővé teszik, hogy a ?WHOIS" adatbázisban csak minimális információ jelenjék meg.

A doménnevek kiosztásáért felelős, non-profit szervezet az ICANN felmérést végzett a fentebb említett kétfajta szolgáltatás használatáról. A 2400, véletlenszerűen kiválasztott, .com, .net, .org, .biz és .info végződésű domén vizsgálatával végzett felmérés fő célja az volt, hogy megvizsgálják, hogy mennyire gyakori, hogy ezeket használják az oldalak tulajdonosai. Az eredmények szerint az oldalak tulajdonosainak 15-25 százaléka rejti el adatait ilyen módon.

Az ICANN nem csak azt szeretné közelebbről megvizsgálni, hogy kik lehetnek a titkolódzó domén tulajdonosok. A közelmúltban bejelentették azt is, hogy egy a WHOIS keresésekkel elérhető publikus adatok pontosságát vizsgáló, illetve ezen adatok rosszindulatú felhasználásáról szóló tanulmány elkészítését is megkezdték.

A WHOIS keresésekkel kinyerhető információkat sajnos felhasználhatják a spammerek, de a korrekt információk szükségesek ahhoz, hogy lefüleljék a cyberbűnözőket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.