Hirdetés
. Hirdetés

"Az informatikai evolúció fejben dől el"

|

Felhőpremiertől a dugófigyelő GPS-ig: a szeptember 27-i Invitel InnoMax Klub résztvevői érdekes, a hazai IT-szektor "evolúciójával" és az üzleti informatikai fejlesztések lehetőségeivel foglalkozó előadásokon és beszélgetéseken vehettek részt.

Hirdetés

Uniós források informatikai fejlesztésekre; a szolgáltatói szerződések titkai; fejlett, GPS-alapú dugófigyelő rendszer és teljes vállalati virtualizáció: az ország egyik legjelentősebb tele- és infokommunikációs szolgáltatójának „üzleti csúcstalálkozóján”, a szeptember 27-i Invitel InnoMax Klubon az informatika szegmens kurrens és izgalmas területeivel, innovatív megoldásaival ismerkedhettek meg a résztvevők.

Szemléletváltás az IT-ben

A szervezők hűek maradtak a maguk teremtette hagyományokhoz: az esemény krédója ezúttal is a „tanulni egymástól az e-kor szellemében” volt. A meghívott szakértők legfontosabb célja az volt, hogy rövid, tíz-tizenöt perces előadásaik keretében hasznos és könnyen adaptálható megoldásokat mutassanak be a klubtagoknak; de az Invitel új felhőalapú infrastruktúra és platform szolgáltatását is a Kempinski Hotel Corvinusban megrendezett esemény keretében mutatta be.

„Egy vállalat informatikai korszerűsítése elsősorban szemlélet, és nem tőke kérdése. Az informatikai evolúció, a továbblépés fejben dől el” - hangsúlyozta Zsembery György, az InnoMax Klub nyitóelőadásában. Az Invitel vezérigazgató-helyettese szerint a korszerű IT lényege éppen az, hogy nem a tőkeigényes befektetésekről szól: a vállalatok a szolgáltatók infrastruktúráját és a felhőmegoldásokat felhasználva, az eddiginél jóval hatékonyabban és költséghatékonyabban fejleszthetnek, illetve működhetnek.

Szerver, szoftver és platform

„A felhő már itt van köztünk, mégis sokszor még nem vesszük észre. Még az IT-evolúcióban élenjáró Amerikai Egyesült Államokban is nagyon sok a tévhit e szolgáltatás terén” - mondta Béres András, az Invitel vállalati szolgáltatásportfólió menedzsment vezetője, aki a vállalat új felhőszolgáltatását mutatta be az érdeklődőknek. Előadása nyilvános premiernek is tekinthető: a cég az InnoMax Klubon mutatta be első ízben új, felhő alapú előfizethető infrastruktúra és platform megoldását.

Béres érzékletes és mulattató példákon keresztül mutatta be, mennyire keveset tudnak az átlagos felhasználók a cloud szolgáltatásokról. „Miközben a NASA már a Mars kutatásához is használ felhőalapú webszolgáltatásokat, egy nemrégen készült kutatásból az derült ki, hogy az amerikaiak ötvenegy százaléka szerint az IT-felhő működését a rossz időjárás is befolyásolhatja” - húzta alá a szakember.

Pályázati források: van pénz fejlesztésre

„Sokszor hivatkoznak arra partnereink, hogy a mai gazdasági környezet, a válság a napi túlélést, működést veszélyezteti, ezért nem is mernek IT-fejlesztésekre gondolni” - vázolta előadásában a hazai piaci körülményeket Polyák Zsuzsanna, a pályázatírással, projektmenedzsmenttel és szervezetfejlesztéssel foglalkozó Vital Kft. pályázati tanácsadója.

A konzulens kiemelte, van mód fejlesztésre, hiszen a közvélekedéssel ellentétben ma is számos olyan forrás érhető el hazánkban, amelyek felhasználásával hatékonyan korszerűsíthetővé válnak a szervezetek informatikai rendszerei. „Ilyenek a belső vállalati valamint vállalatközi folyamatok hatékonyabbá tételét célzó fejlesztések, vagy a kutatás-fejlesztési területek” - sorolta Polyák Zsuzsanna.

Informatikai szerződések – néhány aranyszabály

Dr. Ormós Zoltán infokommunikációs szakjogász az elmúlt tizenöt évben több tucat publikációt adott közre és rendszeresen tart előadásokat, szakmai fórumokat az infokommunikációt, IT-t, digitális világot érintő jogi kérdésekben. „Ma már minden vállalkozás működése gyakorlatilag így vagy úgy, de az informatikára épül. Éppen ezért nem mindegy, hogy ennek a hátterét mennyire ismeri egy döntéshozó” - emelte ki a szakjogász.

Ormós szerint a vállalatvezetők többsége bizonytalanul mozog az informatika világában: pedig azoknak a menedzsereknek, akik naprakész üzleti ismeretekre akarnak szert tenni, ezt a területet is tanulmányozniuk kell. „Ha szakmai mélységekben nem is, de néhány alapvető ponton érdemes tisztában lennie egy-egy informatikai szolgáltatás hátterével” - vélekedett. A jogász „Mire érdemes odafigyelni az ICT-szerződések megkötésekor?” című előadásában felvázolta az informatikai szerződéskötések „aranyszabályait”, és „a felhőből vett” példákon keresztül mutatta be a sikeres és hibás vállalati döntések közötti legfontosabb különbségeket.

Fontos a jó partner

„Alapvető elvárás minden GPS- vagy navigációs rendszerrel kapcsolatban, hogy lehető legrövidebb utat mutassa meg. De ma már ennél is többre képesek ezek a készülékek. A valós idejű forgalmi adatok alapján optimalizálni tudják az útvonalat, ha pontos, gyors és jól rendszerezett információkat kapnak a forgalomról” - mondta előadása bevezetőjében Makai Bence, a TrafficNav Kft. ügyvezető igazgatója.

A közel százezer felhasználót kiszolgáló cég valós idejű közlekedési adatok szolgáltatásával foglalkozik; nem csak hazánkban, hanem Írországtól Törökországig több külföldi országban is. „A mi informatikai rendszerünk soha nem állhat meg, éjjel-nappal megbízhatóan kell működnünk: ezért is választottunk rendkívül körültekintően külső IT-partnert” - hangsúlyozta Makai Bence. A TrafficNav néhány hónappal ezelőtt az Invitel segítségével virtualizálta a szerverparkját; a nyolc országot kiszolgáló rendszert azóta a tele- és infokommunikációs szolgáltató Kozma utcai DataCenteréből működtetik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.