Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel 700 millió dollárt fektet a merülő folyadékhűtésbe

|

És nem áll meg egyetlen referenciadizájnnal.

Hirdetés

Az Intel csütörtökön bejelentette, hogy 700 millió dollárt fektet be új kutatási és fejlesztési létesítményébe, amely a következő generációs merülő folyadékhűtési megoldásokat és más adatközpont-központ-orientált technológiákat tervez. Emellett a vállalat bevezette az iparág első nyílt szellemi tulajdonú (open IP) merülő folyadékhűtési megoldását és referenciatervét, amely lehetővé teszi az adatközpontok számára, hogy drága egyedi megoldásokba való beruházás nélkül kezdjék el használni a merülő folyadékhűtést.

A referenciadizájn egy koncepcióbizonyítás, amelyet az Intel Tajvannal és a tajvani ökoszisztémával együttműködve, fokozatos megközelítésben fejez be. Tajvanon számos szerver OEM-gyártó található, így a velük való szoros együttműködés lehetővé teszi az Intel számára, hogy megszólítsa a szerverszállítókat és a szerverfelhasználókat.

Hirdetés

Az Intel azonban nem áll meg egyetlen referenciadizájnnal. A vállalat azt tervezi, hogy a Jones Farm campusán létrehozza az új Oregon Research and Design Mega Lab-ot, amely a merülő hűtéssel, a vízfelhasználás hatékonyságával, valamint a hővisszanyeréssel és újrafelhasználással foglalkozik. Az új központ építése most kezdődik, és a létesítmény 2023 végén kezdi meg működését.

Az új laboratórium biztosítja majd, hogy az Intel jövőbeli adatközponti termékei a Xeon, az Optane, a hálózati interfészek, a kapcsolóeszközök, az Agilex FPGA-k, a Xe gyorsítók, a Habana gyorsítók és más, fejlesztés alatt álló termékek készen álljanak a merülő folyadékhűtésre. A félvezetőpiaci óriás lényegében azt szeretné, ha az ILC ugyanolyan elterjedté válna, mint a hagyományos lég- és folyadékhűtési rendszerek.

Az Intel úgy véli, hogy az energia újrafelhasználásával megvalósuló merülő folyadékhűtés csökkentheti az adatközpontok hűtőrendszereinek energiafogyasztását és szén-dioxid-kibocsátását, így az adatközpontok üzemeltetése olcsóbbá válik, illetve csökken a különböző erőművek által kibocsátott szennyezés is. A merülő folyadékhűtéses megoldásokkal azonban van egy probléma: gyakorlatilag az ILC minden telepítése drága, szabadalmaztatott hardverkonstrukciókat használ. Annak érdekében, hogy a merülő folyadékhűtés elérhetőbbé váljon a mainstream ügyfelek számára, az Intel az elmúlt körülbelül egy évben különböző ILC-specialistákkal dolgozott együtt.

"Az Intel elkötelezettsége globális partnerkapcsolatai iránt a mai bejelentésekkel nyilvánvalóvá vált. Az adatközpontok és az adatközpontok tervezésének jövője az innovatív és fenntartható technológiákon és gyakorlatokon alapul, és büszke vagyok arra a munkára, amelyet nap mint nap végzünk annak érdekében, hogy a fenntartható jövő valósággá váljon" - mondta Sandra L. Rivera, az Intel ügyvezető alelnöke, az adatközpont és mesterséges intelligencia csoport általános igazgatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.