Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel titokzatos lépéseket tesz a kvantumszámítástechnikában

|

Ez a gép lesz az első nagyobb komponens.

Hirdetés

Az Intel egy titokzatos kvantumszámítógépes eszközt szállított le az amerikai Energiaügyi Minisztérium Argonne Nemzeti Laboratóriumának (ANL), ami érdekes fejlemény a vállalat kvantumos szupremáciára irányuló törekvésében. Az ANL szerint az Intel hozzájárulása egy szélesebb körű kvantumszámítási tesztbe illeszkedik, amelyet a laboratóriumban végeznek.

"Ez a gép lesz az első nagyobb komponens, amelyet az Argonne kvantumöntödéjébe telepítenek, amely új kvantumanyagok és -eszközök létrehozására és tesztelésére szolgáló gyárként fog működni, és várhatóan még az idén elkészül" - mondta Leah Hesla, az ANL munkatársa.

Hirdetés

Az ANL Q-NEXT tudósai az Intel kvantumtechnológiáját fogják használni az algoritmusok futtatására a tesztágyon, nem pedig szimulált környezetben, ami mind az ANL-nek, mind az Intelnek segít felmérni, hol tartanak a kvantumképességek.

"Sok embernek kell együtt dolgoznia ahhoz, hogy a kvantumszámítástechnika megvalósuljon. Mindenki szakértelmét ki kell használnunk. Ez egyfajta csapatsport. Ez egy jó terület az együttműködésre a verseny előtti térben" - mondta Jeanette Roberts, az Intel munkatársa.

Az Intel és az ANL meglehetősen homályosan fogalmazott arról, hogy pontosan mire fogják felhasználni a számítási teljesítményüket, ami érthető, tekintve, hogy maga a terület még embrionális állapotban van. Az Intel eddig mintákat gyártott 22 nm-es kvantumchipjeiből, amelyeket Horse Ridge I-nek és II-nek nevez.

Nem titok, hogy az Intel, miután évekig uralta a félvezető- és chipipart, némileg küszködik. A TSMC és más gyártással foglalkozó riválisok messze felülmúlták technológiai képességeit, és segítettek az Apple-nek kifejleszteni az iPhone és a Mac készülékekhez szánt, kiváló A- és M-sorozatú chipeket.

Az Intel új vezérigazgatója által kidolgozott, több tízmilliárd dolláros beruházási tervek révén a cégnek van terve arra, hogy kilábaljon a szorult helyzetből. A kvantumszámítástechnika is jó eszköz lehet erre. Bár az Amazon, a Google, az IBM és sokan mások is dolgoznak kvantumchipeken és technológián, de ez még szinte születőben van és nem tesztelték, ami azt jelenti, hogy az Intel, ha jól játssza ki a kártyáit, előnybe kerülhet riválisaival szemben - írja a Techradar.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.