Hirdetés
. Hirdetés

Az intelligens habanyag önjavító képességet ad a robotkéznek

|

Az AiFoam az első a maga nemében, amely az öngyógyító tulajdonságokat és a közelség- és nyomásérzékelést is egyesíti.

Hirdetés

Szingapúri kutatók olyan intelligens habanyagot fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a robotok számára, hogy érzékeljék a közeli tárgyakat, és a hab sérülés esetén megjavítja magát, akárcsak az emberi bőr.

A mesterségesen innervált hab, vagy AiFoam, egy nagyon rugalmas polimer, amelyet fluoropolimerrel kevertek, amely csökkenti a felületi feszültséget. A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói szerint ez teszi lehetővé, hogy a szivacsos anyag vágáskor könnyen egy darabbá olvadjon össze.

Hirdetés

"Egy ilyen anyagnak számos alkalmazási területe van, különösen a robotikában és a protézisekben, ahol a robotoknak sokkal intelligensebbnek kell lenniük, amikor emberek közelében dolgoznak" - magyarázta Benjamin Tee vezető kutató.

Az emberi tapintásérzet utánzása érdekében a kutatók mikroszkopikus fémrészecskékkel töltötték fel az anyagot, és apró elektródákat helyeztek a hab felszíne alá. Nyomás hatására a fémrészecskék közelebb húzódnak egymáshoz a polimer mátrixban, megváltoztatva elektromos tulajdonságaikat. Ezeket a változásokat a számítógéphez csatlakoztatott elektródák érzékelik, amely aztán megmondják a robotnak, hogy mit tegyen.

"Amikor az ujjamat az érzékelő közelébe viszem, látható, hogy a szenzor méri az elektromos mezőm változásait, és ennek megfelelően reagál az érintésemre" - mondta a kutató. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a robotkéz ne csak az alkalmazott erő mennyiségét, hanem annak irányát is érzékelje, ami potenciálisan intelligensebbé és interaktívabbá teheti a robotokat.

Tee szerint az AiFoam az első a maga nemében, amely az öngyógyító tulajdonságokat és a közelség- és nyomásérzékelést is egyesíti. Miután több mint két évet töltöttek a fejlesztésével, ő és csapata remélik, hogy az anyag öt éven belül gyakorlati használatba kerülhet. "Lehetővé teheti azt is, hogy a protézisek felhasználói intuitívabban használhassák robotkarjukat, amikor tárgyakat fognak meg" - mutatott rá a kutató az alkalmazás egyik lehetséges fő irányára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.