Hirdetés
. Hirdetés

Az Intelnél már készül a Santa Rosa utódja

|

Még ki sem jöttek a Santa Rosa Centrino-platformmal, máris bejelentették annak Montevina munkanéven futó, 2008-ra várható utódját, mely már a 45 nanométeres technológiával készülő Penryn chipekkel érkezik.

Hirdetés

A Montevina által támogatott, 45 nanométeres technológiával készülő Penryn az Intel jelenlegi 65 nanométeres Core 2 processzorait követő új generáció első darabja lesz. Várhatóan 2007 végén mutatkozik be, egy évvel megelőzve a Nehalemet, mely a tervek szerint a 45 nanométeres chipek következő nagyszabású architektúra-revízióját képviseli majd. A Santa Rosa nem követte azon nyomban a Merom Core 2 Duo mobilprocesszorok megjelenését, de a jelek szerint a Montevina már néhány hónappal a Penryn kibocsátása után várható.

A 45 nanométeres chipek fogyasztása állítólag nem haladja majd meg a 29 wattot, ami alacsonyabb a Merom 35 wattos hőtermelési (TDP) értékénél. A Penryn processzorokban ezenkívül 50 új utasítás is megjelenik, köztük a debütáló SSE4 (Streaming SIMD Extensions 4) parancsokkal. Ha már a kódneveknél tartunk, a Montevina a Cantiga elnevezésű chipkészlettel, a Shiloh vezetéknélküli modullal és a Boaz LAN-konrollerrel érkezik majd.

A Cantiga előoldali buszának órajele Intel szerint 1,067 megahertz lesz, és támogatja majd a kevésbé energiatakarékos 800 megahertzes DDR2 memóriákat felváltó, szintén 800 megahertzes DDR3 memóriákat. A chipkészlet-család integrált része lesz tíz pixel shader is; összehasonlításképpen a GMA 3000 grafikus mag nyolcat tartalmaz. A mag órajele várhatóan 475 megahertz lesz. A Shiloh-val kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre részletes információk, de mindenképpen összefügg a WiMAX-támogatással. A Santa Rosa állítólag még egy 802.11n előtti szabványt támogat, de az Intel a Nokiával közösen fejlesztett 3G-s cellás rádióarchirektúrát kínál hozzá választható extraként - ez akár a Shiloh-nak is része lehet majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.