Hirdetés
. Hirdetés

Az Intimus piacra dobta eddigi legerősebb mágneses megsemmisítőjét

|

Az NSA előírásainak megfelel az új degausser.

Hirdetés

A mágneses megsemmisítő berendezések - degausserek - nem egységesen tartanak lépést az adattárolási technológia fejlődésével. A most bemutatott Intimus 40 000s ezt a hiányosságot orvosolja, és magasnak számító 4 tesla erejével megfelel a nemzetbiztonsági szervezetek követelményeinek is.

A hagyományos, mágneses adattárolási technológia még hosszú ideig velünk marad: egyre ellenállóbb, egyre több adatot tárolni képes merevlemezek jelennek meg. A hővel támogatott mágneses rögzítés (HAMR) technológia megnöveli a kapacitást, és közben növekszik a lemezek koercitivitása is, így azok egyre stabilabb mágneses jellemzőkkel bírnak, és még egy nagyobb mágneses térerő hatására sem válnak instabillá.

A megfelelő mágneses megsemmisítéshez egy degausser berendezésnek ezért olyan erős mágneses térerőt kell előállítania, amely legalább 50%-kal meghaladja az adathordozó koercitivitását - nem megfeledkezve arról sem, hogy az eszköz középpontjában ez erősebb lehet, mint a széleken. Az új merevlemezek stabilitása az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségének figyelmét is felkeltette, így az NSA jelezte, hogy egy degausser berendezésnek a jövőben legalább 30 000 gauss (3 tesla) erővel kell rendelkeznie ahhoz, hogy megkapja a nemzetbiztonsági jóváhagyást.

Hirdetés

Annak érdekében, hogy a szigorodó szabványnak megfeleljen, az Intimus piacra dobta eddigi legerősebb mágneses megsemmisítőjét. A Degausser 40 000s 3 tesla minimális erejével nemcsak hogy megfelel a szabványnak, de 4 tesla (40 000 gauss) maximális erejével jóval meg is haladja azt.

Az Intimus partnereként a degausser berendezést Magyarországon körülbelül nettó 18 millió forintos végfelhasználói áron hozza forgalomba a V-Detect Antivírus Kft.

Népszerű megsemmisítési eljárások

A merevlemezeket és más adathordozókat nem lehet adatokkal együtt leselejtezni, ezt jogszabályok - például az EU GDPR - is tiltják, de könnyen belátható, hogy minden vállalatnak érdeke az üzleti adatok védelme. Az adatoktól való megtisztításnak vagy az adathordozó megsemmisítésének alapvető módjai a szoftveres fertőtlenítés, a darabolás és mágneses adathordozók esetében a degaussing.

A szoftveres fertőtlenítés két legnagyobb előnye, hogy egyszerűen jegyzőkönyvezhető és környezetkímélő, mivel a felülírás után az adathordozó használható marad. Így egy nagyobb értékű mobiltelefon vagy vállalati merevlemez esetében költségeket takaríthat meg a vállalat, és a használt, de megtisztított adathordozót akár értékesítheti is. Az eljárás hátránya, hogy csak működőképes adathordozókon alkalmazható.

A fizikai darabolás (shredding) a már nem működőképes adathordozókon is alkalmazható, és az adott eszköz apró részekre bontását (felvágását vagy aprítását) jelenti. A hátránya, hogy kevés berendezés készít automatikusan jegyzőkönyveket, és amennyiben szabvány szerint darabolnánk fel az adathordozókat, az aprítás akár 5-10 percet is igénybe vehet lemezenként.

A degausser berendezésekkel végzett mágneses megsemmisítés a legtöbb esetben a lemezt is használhatatlanná teszi, mivel az adatokat a bootoláshoz szükséges adatterületekről is eltávolítja. Hátránya, hogy csak mágneses lemezek és szalagok esetében alkalmazható, jelentős előnye viszont, hogy a megsemmisítés csak másodperceket vesz igénybe. Az eljárás további előnye, hogy az adathordozó egyben marad, így jobban kezelhető, és megfelelő szerződéssel akár a gyártónak is visszaadható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.