Hirdetés
. Hirdetés

Az NHH és a fogyasztói panaszok

|

Takács Péter, az NHH fogyasztói jogok képviselője sajtóbeszélgetésen számolt be a Hatóság legújabb célkitűzéseiről.

Hirdetés

Takács Péter két hónapja látja el új posztját, az ezen idő alatt szerzett tapasztalatokról és az elért eredményekről számolt be a mai sajtóbeszélgetésen. A Hatósághoz érkezett panaszok kétharmada hangszerződésekre vonatkozott az utóbbi egy évben. Elsősorban az Invitel és a Tele2 ügyfelei voltak elégedetlenek a közvetítő választásos szerződésekkel. Ezekkel kapcsolatban természetesen intézkedik a Hatóság, de arra intik a fogyasztókat, hogy ők is tegyenek meg mindent a félreértések elkerülésének érdekében. Hangszerződést telefonos vagy személyes megkeresés (ügynökök) során köthet egy szolgáltató az ügyféllel, mindkét esetben fontos, hogy a fogyasztók megfelelően tájékozódjanak a lehetőségekről, a szerződési feltételeket csak akkor fogadják el, ha tisztában vannak az összes részlettel.

Roaminggal kapcsolatban is több bejelentés érkezett a Hatósághoz a határ közelén élőktől vagy utazóktól. Nem egy esetben előfordult ugyanis, hogy a mobiltelefon Magyarország területén is a külföldi szolgáltató hálózatát használta, s így nem a helyi, hanem roaming tarifát kellett fizetnie az ügyfélnek. Amellett, hogy a Hatóság arra inti a fogyasztókat, ellenőrizzék ők is ilyen esetben, mely szolgáltató hálózatát használja a készülékük, azt is meg fogják vizsgálni, a külföldi szolgáltatók betartják-e az ide vonatkozó előírásokat. Az egyes szolgáltatók hatósugara ugyanis maximum 15 kilométerre "lóghat" be a szomszédos ország területére.

Az uniós szabályozás következtében a hívások és SMS-ek roaming tarifája csökkent, ám a roaming adatforgalom díjak még nem állnak szabályozás alatt. A napokban Viviane Reding azt nyilatkozta, hogy sokallja az adatroaming díjakat, és a csökkentéssel egyetértene az NHH is. Jelenleg átlagosan 5,24 EUR/Mbyte az adatroaming díja átlagosan az Európai Unióban, a magyar ár ennél magasabb. A fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében tervezik, hogy az adatroaming díjakat is közzéteszik a Tantusz keresőben.

Az NHH a hűségnyilatkozatokra is nagyobb figyelmet fordít a jövőben. Fontosnak tartják, hogy minden esetben legyen konkrét tájékoztatás, a szolgáltató hívja fel az ügyfél figyelmét, ha egy adott szolgáltatáshoz hűségnyilatkozat is társul. Szintén lényegesnek tartják, hogy mérhető legyen, mennyibe kerül, ha az ügyfél a hűségidőtartam lejárta előtt eláll a szerződéstől. A Hatóság szeretné azt is elérni, hogy a hűségidőszakot semmilyen esetben ne hosszabbíthassák meg a szolgáltatók meg automatikusan, kapcsolódjon hozzá írásos szerződés módosítás is. Célul tűzték ki továbbá azt is, hogy a hűségnyilatkozatokkal járó csomagok mellett legyenek valódi alternatívák, azaz megfelelő árú, de hűségidő nélküli díjcsomagok is minden szolgáltatónál, tehát a vállalatok ne "terelhessék" a hűségnyilatkozat felé az ügyfeleket. Az egyeztetés már megindult a szolgáltatókkal a fentiekkel kapcsolatban.

A sávszélesség témakörében is van min javítani: sok esetben igen jelentős különbségek vannak a hirdetett és a garantált sávszélesség között. (A Gazdasági Versenyhivatal ilyen megtévesztő tájékoztatás miatt nemrégiben bírságolta meg a Magyar Telekomot 75 millió forintra.) Az NHH javaslata ilyen esetekre a visszamigrálás: ha a mérések azt mutatják, hogy a fogyasztó internetkapcsolatának sávszélessége tartósan és jelentősen eltér a hirdetett adattól, akkor a fogyasztót léptessék lejjebb, a sávszélességnek megfelelő díjcsomagba. Fontolóra vették azt is, hogy a szélessávú Tantusz keresőben feltüntessék a hirdetett sávszélesség mellett a garantáltat is. A szélessávú Tantusz kereső fejlesztése egyébként nemrég fejeződött be, az új változat többféle specifikus keresésre ad módot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.