Hirdetés
. Hirdetés

Az Oracle mégis fejleszt Itaniumra

|

A cégnek nincs más választása: jogerős bírósági ítélet kötelezi arra, hogy folytassa a HP erőgépére szabott szoftverek fejlesztését.

Hirdetés

Az Oracle hosszú és fájdalmas jogi háborúskodást követően szerdán jelentette be, hogy – mivel bírósági ítélet kötelezi erre – mégis folytatja a Hewlett-Packard (HP) Intel Itanium chipekre épülő szervereire készülő szoftverek fejlesztését.

A techóriás tavaly márciusban döntött úgy, hogy leállítja az Itanium chipek támogatását. A vállalat illetékesei akkor azzal indokolták a döntést, hogy „mivel az Intel stratégiai fókusza érezhetően az x86-os architektúra felé fordult”, egyértelműnek látszik, hogy az Itaniumokat záros határidőn belül kivonják a forgalomból.

A HP természetesen azonnal perre ment; az Intel vezetői pedig konzekvensen tagadták, hogy felhagynának a platform fejlesztésével. A tények ismeretében nem meglepő, hogy végül a HP került ki győztesen a hosszan elhúzódó jogi csatározásból.

Az Oracle szerdai közleményében azt írta, folytatja a HP szervereit támogató szoftverek fejlesztését, mert „egy bíró a közelmúltban úgy ítélte meg, hogy az Oracle-t szerződés kötelezi erre (...) mindaddig, amíg a HP Itanium komputereket forgalmaz”.

A két, egymással perben-haragban álló vállalat hosszú évekig kölcsönösen jó viszonyt és szoros stratégiai partnerséget ápolt. Viszonyuk azután kezdett megromlani, miután az Oracle 2010-ben felvásárolta a Sunt – és vele a gyártó szerverüzletágát –, minek következtében egycsapásra a HP közvetlen riválisává vált a hardverpiacon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.