Hirdetés
. Hirdetés

Az Oracle nem támogatja az OpenSolaris-projektet

|

A vállalat egyik nyilvánosságra került belső feljegyzése szerint az Oracle a továbbiakban kizárólag a Sun által kifejlesztett operációs rendszer kereskedelmi verziójának fejlesztésére koncentrál.

Hirdetés

Az Oracle vezetői egy, pénteken kiszivárgott, és később az OpenSolaris levelezőlistára is felkerült dokumentumban vázolták a nyílt forráskódú operációs rendszer jövőjével kapcsolatos terveiket. A feljegyzés szerint a cég a kereskedelmi változat fejlesztésére fókuszál, hogy ezzel is előmozdítsa szervereinek és más termékeinek piaci térnyerését.

?Az Oracle valamennyi, a Solaris technológia bináris disztribúciójával kapcsolatos törekvése a Solaris 11-re irányul" - olvasható a memóban. - A továbbiakban nem adunk ki (...) olyan adatbázisokat mint a napi vagy kétheti frissítések, vagy az OpenSolaris 2010.05-nél újabb verziók".

Az operációs rendszer következő teljes frissítését, a Solaris 11-et jövőre tervezi piacra dobni az Oracle. A cég a tervek szerint még az idén kiad egy ingyenes fejlesztői változatot: a Solaris 11 Express révén szeretnék elérni, hogy a ma még nyílt forráskódú szisztémát használók is a később boltokba kerülő kereskedelmi verzióra váltsanak.

A kiszivárgott hírek természetesen rendkívül kedvezőtlen visszhangot keltettek a fejlesztők körében. ?Számtalan munkaóránk veszhet kárba az Oracle döntése nyomán - olyan minőségi szoftver fejlesztésén dolgoztunk, amelyhez így, kereskedelmi forgalomba kerülő termékként mi magunk (az eredeti szerzők) sem férhetünk hozzá" - írta blogján Steven Stallion, egy atlantai szoftverfejlesztő- mérnök, aki maga is kivette a részét az OpenSolaris projekt fejlesztéséből.

Az Oracle azzal indokolta stratégiáját, hogy ?mérnöki lehetőségeink limitáltak; nem áll rendelkezésünkre elegendő emberi erőforrás és idő. Azon vagyunk, hogy a cég elsődleges prioritásaival összhangban a piac legjobb üzleti használatra szánt operációs rendszerévé tegyük a Solaris 11-et, ezzel is saját növekedésünket szolgálva."

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.