Hirdetés
. Hirdetés

Az órajel-háború visszatért: az Intel szerint a 13. generációs CPU-k 6 GHz-cel futnak

|

A maximális energiafogyasztási számok nem feltétlenül jelentik azt, hogy minden Raptor Lake CPU több energiát fogyaszt majd, mint Alder Lake társaik.

Hirdetés

Az Intel vissza akar kapaszkodni a chipipar tetejére, és ehhez olyan termékekre van szüksége, amelyekről a piac elhiszi, hogy valóban a csúcsot képviselik. Ezt a minél magasabb órajel (marketingeszközként) jól demonstrálhatja. Hogy a piacnak ez önmagában elég-e, vagy a felhasználás más szempontjai (például az energiafogyasztás, vagy az konfigurációs kérdések) lesznek-e a meghatározók egyelőre nehéz megmondani. Ha az AMD Ryzent sikerül az Intelnek legyőznie a Raptor Lake-kel, az fontos lenne a vállalat új, logikai chipekre összpontosító üzleti stratégiájának igazolására.

Látogasson el a Computerworld - ZöldPálya - SustainIT 2022 konferenciára, ahol a legfontosabb fenntarthatósági témákkal várjuk Önöket!

Az Intel a Raptor Lake kódnéven futó 13. generációs Core processzorcsalád első termékeinek kiadására készül. A vállalat Intel Technology Touron bejelentette, hogy a termékcsalád legalább egy tagja a dobozból kivéve képes lesz a 6 GHz-es órajel elérésére. A magok száma és az architekturális fejlesztések manapság általában fontosabbak, mint az órajelek, ha egy CPU teljesítményének növeléséről van szó, de miután sok éven át az 5 GHz-es tartományban ragadtunk, jó érzés a következő számjegyet elérni.

Ami a teljesítményt illeti, az Intel szerint a Raptor Lake nagyjából 15 százalékkal jobban teljesít majd az egyszálas feladatokban és 41 százalékkal jobban a többszálas munkamenetekben, mint a jelenlegi 12. generációs Alder Lake lapkák. Az egyszálas teljesítmény növeléséhez az órajelek sebessége fontosabb, míg a több mag hozzáadása általában a legjobb módja a többszálas sebesség javításának - számolt be az Ars Technica.

Hirdetés

Nem világos, hogy a CPU-k közül melyik lesz képes elérni a 6 GHz-es órajelet, illetve, hogy milyen körülmények között és mennyi ideig. Az Igor's Lab által közzétett Intel SKU-táblázat szerint a Core i9-13900K 5,8 GHz-nél fogja elérni a csúcsot, bár lehetséges, hogy ezen túl is képes lesz a további gyorsulásra.

Az SKU-táblázat azt is megerősíti, amit más kiszivárogtatásokból már hallani lehetett - a jelenlegi Alder Lake CPU-khoz hasonló architektúra ellenére az Intel a teljesítményt úgy növeli, hogy megduplázza az E-magok maximális számát a felső kategóriás CPU-kban, nyolcról 16-ra. A négy E-magot tartalmazó i5-12600K-t szintén egy nyolc E-magot tartalmazó Core i5-13600K váltja fel. És ha a kiszivárgott asztali CPU-k többi része is igaz, akkor a 12. generációban E-mag nélkül szállított alacsonyabb kategóriájú Core i5 processzorok a 13. generációban négy vagy nyolc E-magot kapnak - írja az Ars Technica.

Ez a SKU-táblázat azt is jelzi, hogy ezek a felső kategóriás Raptor Lake CPU-k egyéb változásokat is tartalmaznak majd, többek között nagyobb mennyiségű L2 és L3 gyorsítótárat. Az is látszik, hogy az összes chip maximális turbófogyasztása 12 W és 63 W között emelkedik, a Core i9 esetében 241 W-ról 253 W-ra, a Core i7 esetében 190 W-ról 253 W-ra, a Core i5 esetében pedig 150 W-ról 181 W-ra. Az alapteljesítmény az összes lapka esetében változatlanul 125 W marad.

Ezek a maximális energiafogyasztási számok nem feltétlenül jelentik azt, hogy minden Raptor Lake CPU több energiát fogyaszt majd, mint Alder Lake társaik. Ez az alaplap vagy a PC gyártója által választott konkrét energiafelhasználási beállításoktól függ. Ez azonban arra mutat, hogy egy nagy teljesítménykorlátozással és megfelelő hűtéssel elátott Raptor Lake CPU-nak több energiára lesz szüksége, mint egy hasonlóan konfigurált Alder Lake CPU-nak tartós munkaterhelés esetén.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.