Hirdetés
. Hirdetés

Az országos videokonferencia-rendszer kiépítése mérföldkő az elektronikus közigazgatásban

|

Mérföldkőhöz érkezett a magyar elektronikus közigazgatás - a fejlesztésének köszönhetően már távolról, személyes megjelenés nélkül is meghallgathatók egy ügy szereplői, érintettjei az országos videokonferencia-rendszer használatával.

Hirdetés

A NISZ Zrt. által vezetett konzorcium országos videokonferencia-rendszert épített ki a "VIKI" projekt keretében, amely az elektronikus közigazgatás megvalósításának egyik mérföldköve, megreformálja a személyes jelenlétet igénylő közigazgatási folyamatokat.

Hirdetés

A szolgáltatás különböző közigazgatási telephelyeket kapcsol össze, idén 215 végpontot alakítottak ki - ezek közül 133 távmeghallgatásra is alkalmas, melyből 72 a bíróságokon, 39 a büntetés végrehajtási intézeteknél, 18 a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál található, és 4 mobilvégpont is rendelkezésre áll.

A videokonferencia-rendszer meghatározó szerepet tölt be a bíróságok digitalizálásában is azáltal, hogy a kialakított infrastruktúra távmeghallgatásra is alkalmas. Amennyiben a vádlott büntetés-végrehajtási intézetben van, akkor nem kell őt a tárgyalásra elszállítani, hanem távmeghallgatás keretében meghallgatható. További előnye a rendszernek, hogy használatával a több száz kilométer távolságban lévő szakértők és tanúk utazása is elkerülhető.

Az audiovizuális rendszer hozzájárul az utazási kiadások és a kiesett munkával tölthető idő csökkentéséhez.  A rendszer elősegíti a földrajzilag távol eső felek munkáját, az azok közötti kommunikációt, valamint arcot társít az eddig csupán nevek alapján ismert munkatársakhoz, partnerekhez.

Az országos videokonferencia-rendszer két fő egységből áll: az üzemeltetéséhez szükséges, rugalmasan bővíthető videokommunikációs központból, mely a Kormányzati Adatközpontban helyezkedik el, valamint a végpontokból. A megoldás megfelel a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is, a videokonferencia jelfolyam az átviteli hálózat teljes szakaszán titkosított.

A Belügyminisztérium szakmai felügyeletével megvalósult projekt 2,984 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, amelyet az Európai Szociális Alap, valamint Magyarország költségvetése finanszíroz a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.