Hirdetés
. Hirdetés

Az UHPC első lépései a siker útján

|

Május 1-én dobja piacra a Samsung új, Q1 névre hallgató ultra hordozható PC-jét (röviden UHPC), a hordozható erőforrások egy olyan új generációjának első darabját, mely a Microsoft és az Intel reményei szerint is gyökeresen megváltoztatja majd az emberek számítógépes szokásait.

Hirdetés

A forradalmi változások persze még nem holnap reggel esedékesek. Dadi Perlmutter, az Intel Mobility csoport első alelnöke és vezérigazgatója szerint a lehetőségek határtalanok, de az igazi áttörés még várat magára. Meghatározása szerint a jelenlegi eredmények a változások első hullámát jelentik.

A Microsoft és az Intel által kifejlesztett Origami platformra épülő Q1-en a Windows XP asztali verziója fut, hét hüvelykes LCD (folyadékkristály kijelzős) érintőképernyővel és egy Celeron M 900 MHz-es processzorral van felszerelve. A kezdeti 1200 dolláros eladási árral számolva a Samsung négyszázezer példány értékesítését tervezi a következő évben.

Ahhoz, hogy az UHPC sikeres legyen, többre van szükség, mint egy némileg karcsúbb notebookra vagy egy nagyobb PDA-ra. Perlmutter úgy nyilatkozott, hogy a siker záloga csak egy, a köztes megoldásokon túlra mutató termék lehet. A Samsung 22,7×13,9×2,6 centiméteres, 779 gramm tömegű gépe pedig jó eséllyel az első generációs UHPC-k mintapéldánya lesz. Mivel egy újfajta erőforrásról van szó, a termék dizájnja szükségszerűen többször is átesik majd az újragondolás és továbbfejlesztés fázisain. Az alelnök szerint a cél mindig az egyre kisebb és könnyebb eszközök megtervezése, bár a következő két éven belül nem számít a jelenlegi modell jelentős átalakulására.

A nyolcórás akkumulátor-kapacitás és a Wilmax csatlakozó a jövő UHPC-inek további fontos tulajdonsága, biztosítva a folyamatos és gyors internetkapcsolatot. A gyors kapcsolat és a viszonylag nagy LCD képernyő lehetővé teszi majd a felhasználóknak a világháló érdemi használatát, ami a mobiltelefonok és PDA-k kis képernyőjével eddig nehézségeket okozott. Mindez olyan technológiával ötvözve, mely figyelembe veszi a felhasználó tartózkodási helyét, számos új és érdekes alkalmazás számára nyithatja meg az utat. Perlmutter példának egy étteremláncot hozott fel, mely a honlapjára látogató vendég pontos földrajzi elhelyezkedésének ismeretében rögtön megadhatja a legközelebbi étterembe vezető útvonal térképét vagy az ottani aktuális étlapot. Mindez persze egy PC notebook segítségével is lehetséges lenne, de józan ésszel nem feltételezhető, hogy valaki minden alkalommal, amikor valaminek utána akar nézni, előveszi és bekapcsolja a táskájában cipelt notebookot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.