Hirdetés
. Hirdetés

Az új légszűrők gyorsan kiiktathatják a COVID-19-et

|

Az új technológia egyszerre alkalmas rendkívül hatékony gomba- és baktériumellenes légszűrő kezelésre.

Hirdetés

A COVID-19 újra erőre kapott, a WHO legújabb jelentése szerint a világ még mindig nincs eléggé átoltva, az omikron variáns egy új változata pedig még a korábbiaknál is ragályosabbnak tűnik. Az új esetek száma Európában is egyre magasabb. Aranyat ér egy új és hatékony eszköz a vírus elleni védekezésben.

A Birminghami Egyetem kutatói egy új tanulmányukban olyan új antimikrobiális technológiát fejlesztettek ki légszűrőkhöz, amely másodpercek alatt képes elpusztítani a baktériumokat, gombákat és vírusokat, köztük a SARS-CoV-2-t is. Ez potenciális megoldást kínál a levegőben terjedő fertőzések megakadályozására.

Hirdetés

Egy tanulmányban a légszűrők antimikrobiális kezelését - amelyet a klórhexidin-diglikonát (CHDG) nevű kémiai biociddal vontak be - szigorúan tesztelték és összehasonlították az általánosan használt szabványos "kontroll" szűrőkkel.

A laboratóriumban a SARS-CoV-2 - a COVID-19-et okozó vírus - wuhani törzsét engedték rá a kezelt és a kontroll szűrők felületére több mint egy órán keresztül, és időközönként megmérték a vírusok életképessége.

Az eredmények azt mutatták, hogy míg a vírusok nagy része egy órán keresztül képes volt a hagyományos szűrő felületén életben maradni, addig a kezelt szűrőn 60 másodpercen belül minden SARS-CoV-2 vírus elpusztult.

Hasonló eredményeket tapasztaltak az emberekben általában betegséget okozó baktériumokat és gombákat - köztük az E. coli, a S. aureus és a C. albicans kórokozókat - vizsgáló kísérletekben is. Ez azt jelenti, hogy az új technológia egyszerre alkalmas rendkívül hatékony gomba- és baktériumellenes légszűrő kezelésre.

Mindeközben, hogy megállapítsák, mennyire hatékonyak a szűrők a valós körülmények között, mind a hagyományos, mind az új légszűrőket vasúti kocsik fűtési, szellőzési és légkondicionáló rendszereibe szerelték be. A csapat megállapította, hogy a kezelt szűrőn nem maradtak fenn kórokozók, még a vonaton töltött három hónap után sem.

További vizsgálatok azt is megállapították, hogy a kezelt szűrők tartósak, és képesek megtartani szerkezetüket, illetve szűrőfunkciójukat a használatuk teljes időtartama alatt.

Ez a technológia egy globálisan kielégítetlen keresletet elégít ki, és segíthet a zárt terek levegőjének megtisztításában, ami hozzájárulhat a légzőszervi megbetegedések terjedésének megelőzéséhez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.