Hirdetés
. Hirdetés

Az új mágneses memóriachipek forradalma

|

A Freescale bemutatta a MRAM (Magneto-Resistive Random Access Memory) mikrochipet, amely a merevlemezekhez hasonló módon képes adatokat tárolni. Az új egység forradalmasítja a memóriák technológiáját.

Hirdetés

A magnetorezisztív véleltlenszerű eléréssel rendelkező memória (MRAM) a mágnesesség tulajdonságait kihasználva képes az adatokat tárolni, szemben a chipekben eddig megszokott elektromos töltéstől.

Egyes elemzők szerint ez a chip az utóbbi évtized egyik legkiemelkedőbb találmánya a számítógépes memóriák tekintetében. A technológia legnagyobb előnye, hogy az információt azután is képes tárolni, hogy a chip már nincs áram alatt. A vállalat már sikeresen le is gyártott néhány 4 megabites MRAM prototípust.

Több nagy gyártó is (köztük az IBM) évek óta próbálkozik hasonló megoldásokkal, de a Freescale Semiconductor, a Motorola nemrégiben önállósodott félvezetőgyártó üzletága volt az első, aki ezt a gyakorlatban is meg tudta valósítani. A flash memória is képes energiabefektetés nélkül adatokat tárolni, ám az MRAM jóval gyorsabb írási és olvasási sebességgel rendelkezik, ráadásul a használat során nem amortizálódnak az alaktrészek.

A flash memóriákat főként digitális kamerákban, mp3 lejátszókban és hasonló hordozható eszközökben használják, az MRAM viszont inkább számítógépekben történő használatra lesz alkalmas, például operációs rendszer tárolására. Ezzel a megoldással az operációs rendszer sokkal gyorsabban betöltődhet.

A Freescale képviselője elmondta, hogy már számos nagy érdeklődőt szereztek a technológia iránt, ám ezekről egyelőre nem nyilatkozott. Bár a sorozatgyártás már megkezdődött, egyelőre azt sem tudni, a technológia mikor kerülhet valóban a boltokba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.